14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

NASA proučava uzorak sa Mjeseca donijet prije 50 godina

Kada je Nasin istorijski program „Apolo“ pokrenut šezdesetih godina, obavljeno je šest uspješnih letova do našeg prirodnog satelita, Mjeseca. Od 1969. godine i prvog uspješnog slijetanja posade „Apola 11“ na površinu Mjeseca do kraja programa „Apolo“, donijeto je ukupno 2.200 uzoraka.

Tokom misije „Apolo 17“, 1972. godine, astronaut Džin Sernan, pomoću bušilice je izvukao uzorak mjesečevog tla i smjestio ga u vakuumsku komoru. Po povratku na Zemlju, kanister sa uzorcima je stavljen u drugu vakuumsku komoru i nije otvaran do danas.

NASA je sačuvala nekoliko uzoraka donijetih sa Mjeseca i nije ih otvarala znajući da će nauka i tehnologija sigurno napredovati.

Uzorak će biti otvoren u NASA svemirskom centru „Džonson“ u Hjustonu, a istraživači će koristiti uređaj koji je konstruisala Evropska svemirska agencija (ESA). Ujedno, ovo će biti prvi put da će naučnici ove agencije učestvovati u ispitivanju uzoraka donijetih sa Mjeseca.

Tim naučnika želi da sazna više o uzorku i površini Mjeseca prije predstojećih misija „Artemis“ na Južni pol našeg pratioca.

„Razumijevanje geološke istorije i evolucije Mjeseca na osnovu uzoraka donetih sa mjesta slijetanja misije ‘Apolo’, pomoći će nam da se pripremimo za vrste uzoraka s kojima ćemo se sretati tokom misije ‘Artemis’. Cilj ove misije će biti i da se na Zemlju donesu hladni i zapečaćeni uzorci s lokacija u blizini lunarnog južnog pola. Ovo je uzbudljiva prilika za učenje i razumijevanje alata potrebnih za prikupljanje i transport uzoraka, za njihovu analizu i skladištenje na Zemlji za buduće generacije naučnika“, smatra Tomas Zarbiten, administrator NASA u Vašingtonu.

Instrument za otvaranje kanistera sa uzorcima koji su patentirali naučinci Evopske svemirske agencije, popularno nazvan „otvarač konzervi“, nakon bušenja će bezbedno izvući sve gasove koji budu oslobođeni po otvaranju i uskladištiti ih u nove spremnike koji će ponovo biti zapečaćeni i poslati u druge laboratorije na dalju analizu. Ovi gasovi bi mogli da otkriju poreklo i evoluciju hemikalija na Mjesecu u prvim danima Sunčevog sistema.

Tim naučnika je još 11. februara, započeo pažljiv, višemjesečni proces otvaranja spoljnog kontejnera i uspio da prikupi uzorke gasa. Naučnici su znali koji gasovi treba da budu prisutni u spoljašnjem kontejneru i otkrili su da je sve bilo kako se i očekivalo. Potom je započet sljedeći, višenedjeljni proces probijanja unutrašnjeg kontejnera i laganog prikupljanja lunarnih gasova za koje se naučnici nadaju da su još uvijek unutra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se