5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Na današnji dan oboren „nevidljivi“ F-117

Јedinice Vojske Јugoslavije su na današnji dan prije 23 godina srušile mit o neoborivom američko „nevidljivom“ lovcu bombarderu F-117, oborivši ga iznad sela Buđanovci, tokom NATO agresije na SR Јugoslaviju.

Letjelicu F-117A oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane 27. marta 1999. godine u 20.42 časa.

Oni su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i „maloj tehničkoj inovaciji“ uspjeli da letjelicu pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

Pad „nevidljivog“ izazvao je oduševljenje širom Srbije, pa su se kod uličnih prodavaca mogle pronaći i razglednice sa fotografijom „nevidljivog“ aviona i ironičnim natpisima, a među njima je i snimak ostataka aviona natovarenih na kola sa konjskom zapregom.

Nekoliko godina kasnije, pukovnik Zoltan Dani koji je oborio „nevidljivog“ i pilot aviona Dejl Zelko upoznali su se i postali prijatelji.

F-117A ili „noćni soko“ reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta proletio neprimijećen iračkim nebom u 39 borbenih misija.

Avion je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letjelice te namjene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv „stelt“, što na engleskom jeziku znači „krišom“, „u potaji“, ili „nevidljivi“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se