-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Muškarci češći davaoci krvi u Zvorniku

Prema procjenama Službe za transfuzijsku medicinu Bolnice u Zvorniku, odnos doborovljnog darivanja krvi je 80:20 u korist muškaraca, koji češće daruju krv.
Šef ove službe Vladimir Dražić rekao je novinarima da ima veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi u Zvorniku koji su dali krv više od 50 puta, dok ima i onih koji su darovali ovu dragocijenu tečnost više od stotinu puta, među njima su Dobrivoje Ikonić i Sredo Miličić.

Dražić je pojasnio da muškarci krv mogu darovati svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

Ističući da se zalihe krvi neprestano troše i da ih treba stalno dopunjavati, odnosno da uvijek postoji potreba za dobrovoljnim davaocima krvi, Dražić je rekao da Služba za transfuzijsku medicinu u Zvorniku tradicionalno u februaru i martu, u saradnji sa preduzećima i ustanovama, organizuje akcije dobrovoljnog darivanja najdragocijenije tečnosti.

On je naveo da je krajem februara organizovana akcija za zaposlene i maturante Tehničko školskog centra, kada je prikupljeno 60 doza, dok će sutra u ovoj akciji učestvovati maturanti i zaposleni Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“.

Dražić je rekao da su trenutne zaliha krvi zadovoljavajuće jer se redovno organizuju akcije dobrovoljnog darivanja krvi na regiji Birač, u koje se često uključuju i elektrodistributivna preduzeća i dodao da su najtraženije negativne krvne grupe.

Podsjećajući da ova služba krvnim grupama snabdijeva i Bolnicu u Milićima, Dražić je rekao da osoba koja daruje krv mora biti zdrava.

„Prije davanja krvi popunjava se upitnik, nakon čega slijedi pregled i ukoliko davalac zadovoljava zdravstvene uslove nastavlja se postupak davanja krvi“, rekao je Dražić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se