15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kremlj: Ruske trupe ne gađaju stambena naselja Ukrajine; Stoltenberg: NATO ne želi da bude dio konflikta

14.23 – Zapadne kolege jednostavno ignorišu posljedice masovnog granatiranja civilnih objekata u Donbasu koje sprovodi ukrajinska vojska, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u svom video-obraćanju na sastanku Savjeta UN za ljudska prava.

14.10 – Instagram je blokirao sve naloge Raše tudej u 27 zemalja Evropske unije, saopštila je televizija.

14.05 – Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je danas od EU da dokaže da je na strani Ukrajine u sukobu sa Rusijom, dan nakon što je potpisao zvaničan zahtjev za članstvo Kijeva u Uniji.

13.20 – U Evropskom parlamentu u toku je vanredna sjednica posvećena Ukrajini.

12.45 – Potpredsjednik Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je na Tviteru da je „neki francuski ministar“ proglasio ekonomski rat Rusiji.

– Pazite na rječnik, gospodo! I ne zaboravite da su se ekonomski ratovi u istoriji čovječanstva često pretvarali u prave – naveo je Medvedev.

Prethodno je francuski ministar ekonomije Bruno le Mer izjavio da su Evropska unija i Sjedinjene Države pokrenule „ekonomski rat“ protiv Moskve koji će dovesti do „kolapsa ruske ekonomije“, prenosi Rojters.

12.33 – Bjelorusija ne planira da se pridruži ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je odbacio optužbe Kijeva da ruske trupe napadaju Ukrajinu sa teritorije Bjelorusije, prenosi agencija Belta.

On je rekao da Bjelorusija raspoređuje dodatne snage na granici sa Ukrajinom.

– Riječ je o dobro obučenim grupama za brzo raspoređivanje koje su spremne da spriječe bilo kakvu provokaciju i vojnu akciju protiv Bjelorusije – naveo je Lukašenko.

12.17 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vjeruje da će Srbija uspjeti da odoli brojnim pritiscima u vezi sa Ukrajinom i Rusijom, da sačuva ponos i dostojanstvo, izbjegne bijes velikih, sačuva i odbrani zemlju i da joj obraz ostane neukaljan.

12.05 – Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg pozvao je Rusiju da okonča akciju u Ukrajini i povuče trupe, piše Rojters, a prenosi RTS.

11.58 – Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je rekao da ruska artiljerija napada drugi po veličini grad u Ukrajini Harkov i da je riječ o „državnom terorizmu“, piše Rojters, a prenosi RTS.

11.48 – Ruske trupe ne vrše napade na infrastrukturu i stambene oblasti u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.37 – Grčka podržava sankcije EU protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini i spremna je da ugosti ukrajinske izbjeglice, rekao je danas grčki premijer Kirjakos Micotakis u obraćanju parlamentu.

– Grčka je uvijek bila na ispravnoj strani istorije i isto činimo i danas jer pripadamo Zapadu, slobodi i demokratiji. Za Grčku nema dileme, na strani smo Ukrajine, slobode i demokratije – istakao je Micotakis.

On je dodao da su u stanju pripravnosti zbog eventualnih napada u kibernetičkom prostoru.

11.00 – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ruska vojska ne okupira ukrajinsku teritoriju, ali preduzima sve mjere da sačuva živote i bezbjednost civila, rekao je Šojgu, piše RIA, prenosi RTS.

10.55 – U sadašnjim uslovima mora se učiniti sve kako bi se spriječile nove runde trke u naoružanju, Rusija poziva SAD i njene saveznike da se pridruže moratorijumu na razmještanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

10.51 – Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je, komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, da taj rat traje više od 800 godina.

– Ovo smo već razumjeli. Čak i prije stvaranja Evropske unije. Prije oko 800 godina – napisala je ona na svom Telegram kanalu.

10.40 –  Američka internet stranica za razmjenu video-snimaka Јutjub blokiraće kanale povezane sa ruskim državnim medijskim kućama Raša tudej i Sputnjik širom Evrope, što će odmah stupiti na snagu, saopšteno je iz kompanije koja je dio Guglovog poslovnog ogranka Alfabet.

10.22 – Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratiće se na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta, objavila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Plenarna sjednica Evropskog parlamenta biće održana u 12.30, a na njoj će se govoriti o akcijama Rusije u Ukrajini, rekla je Metsola.

09.58 – Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da rezultati pregovora Rusije i Ukrajine ulijevaju „oprezan optimizam“.

– Ako kažete kako smo organizovali te pregovore, ovo je čitav triler – rekao je Lukašenko. 

09.07 – Kina pozdravlja početak pregovora Rusije i Ukrajine i nada se da će se ovaj proces nastaviti, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na brifingu.

– Pozdravljamo početak mirovnih pregovora dvije strane. Konstatovali smo da su se strane dogovorile da u najskorije vrijeme održe novu rundu pregovora. Nadamo se da će strane nastaviti da održavaju dijalog i pregovarački proces – rekao je diplomata.

On je takođe naglasio da Kina pozdravlja sve diplomatske napore koji pomažu u rješavanju sukoba.

09.00 – Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oduzet je počasni crni pojas u tekvondou zbog napada njegove zemlje na Ukrajinu, saopštila je Svjetska tekvondo federacija.

08.54 – Izvještač Danijel Simić o situaciji u Donjecku.

08.33 – Sva vozila posmatračke misije OEBS-a napuštaju grad Donjeck, rekao je danas zvaničnik Donjecke Narodne Republike Ruslan Јakubov, prenosi TASS.

Očevici su izjavili da je konvoj od četrdesetak vozila OEBS-a krenuo ka punktu Uspenka na granici DNR i Rusije.

Dopisnik TASS-a sa lica mjesta navodi da nedaleko od hotela „Park in“ u Donjecku, gdje su posmatrači bili smješteni, nema više nijednog vozila OEBS-a.

Konvoj automobila posmatračke misije OEBS-a napustio je, takođe, i Lugansk u pravcu granice Rusije.

08.28 – Sberbanka u narednih 48 časova radi u izmijenjenom režimu, a u četvrtak će biti otvorena u punom kapacitetu, izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

07.35 – Rusija će odgovoriti na odluku SAD o protjerivanju 12 diplomata iz ruske misije pri Ujedinjenim nacijama, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

– Siguran sam da će uslijediti odgovor jer je to diplomatska praksa. To nije naš izbor, mi to nismo započeli – rekao je sinoć Nebenzja i dodao da nije na njemu da odlučuje kakav će biti odgovor Rusije, prenio je TAS S.

07.30 – Predsjednik SAD Džozef Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom, izjavila je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki.
 
07.12 – Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mjera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od danas uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svjetskom tržištu od 1. januara ove godine, prenio je Rojters.

07.10 – Bugarski premijer Kiril Petkov kategorički je odbacio mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini, javlja ruska novinska agencija TASS.

– Imamo mali broj aviona i ne možemo ih nikome davati. Njihov broj nije dovoljan da bi zaštitio naše nebo i procjena da bi mi mogli da ih damo u ovom trenutku potpuno je apsurdna – naglasio je Petkov.

07.00 – Iz Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike od 18. februara u Rusiju je stiglo više od 132.000 ljudi, rekli su danas izvori iz ruskih bezbjednosnih agencija.

Prema posljednjim podacima, navode isti izvori, granicu Rusije iz DNR-a i LNR-a prešlo je više od 82.000 državljana Ukrajine, više od 49.000 državljana Rusije i 427 iz drugih država.

Medicinska pomoć pružena je za više od 4.300 evakuisanih mještana DNR i LNR, uključujući 1.600 djece. Više od 1.000 je zaraženo virusom korona, prenosi novinska agencija TASS.

Lideri LNR-a Leonid Pašečnik i DNR-a Denis Pušilin objavili su 18. februara evakuaciju svojih republika na teritoriju Rusije zbog sve veće prijetnje od neprijateljstava.

06.35 – Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je na Tviteru da je predao zahtjev Ukrajine za članstvo u EU, koji je potpisao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Filipu Leglis-Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsedava Savetom EU.

– Prijava je registrovana. Proces je počeo – naveo je Čencov.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se