14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Evo kada i kako se sade muškatle

Muškatle su jedna od najpopularnijih cvjetnih vrsta na našim terasama i skoro da ne postoji domaćinstvo koje ne krasi barem jedna saksija ove biljke. Veoma su zahvalne za njegu, pristupačne su, a raskošne i bujne, pa na najljepši mogući način krase spoljni prostor vašeg doma.

Idealno vrijeme za sadnju muškatli jeste proljeće i trenutak kada više ne postoji bojazan od mraza. April je zato pogodan mjesec, jer kada ih posadite, možete ih iznijeti na terasu ili u dvorište, na dobro osunčano mjesto. Tek posađene muškatle je potrebno obilno zaliti.

Kada se odlučite da ih sadite u saksijama, odaberite nove i kvalitetne. Potrebno je da budu čiste i dezinfikovane, jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka od gljivičnih oboljenja, što može uticati na sam korijen biljke.

U saksiju možete staviti i sloj stiropora i iskidati ga na komadiće jer će on omogućiti dobro i kvalitetno dreniranje same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke, a pomoći će da se zemlja lijepo prosuši.

Takođe, potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. To može biti pripremljen supstrat namijenjen baš za gajenje muškatli. Ako odobro pripremite zemlju za muškatle, zasigurno će biti uspjeha u gajenju ove biljke.

Muškatle vole svjetla mjesta, ali zaklonjena od popodnevnog sunca. Najbolje temeprature za uspješno gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni, jer na nižim počinju da propadaju i venu. Kada je u pitanju zalivanje, morate biti redovni, ali ne pretjerujte sa vodom.

Biljke moraju da imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi uveniti. Sa druge strane, previše mokra zemlja i vlažno okruženje izazavaće truljenje korijena. Zbog toga je važno da zemljište bude jednako vlažno. Najbolje je zalijevati ih odstajalom vodom u kasnim popodnevnim časovima.

Početkom proljeća muškatle orežite i zalijte, a poželjno je i da ih i presadite. Prihranjuju se đubrivom za muškatle ili đubrivom za cvjetnice. Tokom vegetacijskog perioda prihranu treba obnavljati zalijevanjem jednom do dva puta nedjeljno namijenskim rastvorom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se