15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Dok FBiH slavi 1. mart, Srpska poručuje da je to uvreda za srpske žrtve

Kao i prethodnih godina, u Federaciji BiH 1. mart obilježen je danas svečano, kao Dan nezavisnosti BiH, dok su iz Republike Srpske ponovo upućene poruke da je taj datum sinonim za stradanje i uvreda za srpske žrtve.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, te Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, prisustvovali su obilježavanju na mezarju Kovači u Sarajevu, odakle su građanima čestitali Dan nezavisnosti BiH, uz poruke da je BiH „unatoč problemima, stabilna i sigurna država“.

Istovremeno, zvaničnici iz Republike Srpske podsjetili su da je na jučerašnji dan  prije 30 godina u Sarajevu, na Baščaršiji, pucano u srpske svatove, da je tada ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje, ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović i spaljena srpska zastava, te da je taj dan za njih asocijacija na početak rata u BiH.

„Za sarajevske i Srbe iz okoline tog grada 1. mart nije nikakav ‘dan nezavisnosti’, već zadušni dan kada pominjemo pokojnog Nikolu Gardovića, srpskog svata koji je stradao od zločinačke ruke na Baščaršiji samo zato što je bio Srbin i domaćin srpske svadbe na kojoj se vijorio srpski barjak“, poručio je danas načelnik opštine Pale Boško Jugović, podsjetivši da Gardovićeve ubice ni danas nisu kažnjene.

I predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić naglasio je za Srnu da je za Srpsku i srpski narod neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao dana „takozvane nezavisnosti BiH“ i da predstavlja uvredu za srpske žrtve rata. Brojne su bile i reakcije na saopštenje Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH koje je poručilo da će pozvati na odgovornost ambasadore i generalne konzule koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta.

Biljana Gutić Bjelica, ambasadorka BiH u Mađarskoj koja nerezidentno pokriva i Ukrajinu i Moldaviju, odgovorila je da 1. mart za Srbe nije praznik, već predstavlja tužan dan kada je počeo najstrašniji građanski međureligijski rat u BiH. Naglasila je da se svaka instrukcija koja se kosi sa raspoloženjem da Srbima 1. mart nije praznik smatra provokacijom i nametanjem nečije volje, nečijeg kalendara praznika i nečije političke agende.

„Mi na to nećemo pristati“, poručila je ona. 

I ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan izjavio je da će prijetnje ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković o pozivanju na odgovornost i sankcionisanju ambasadora i generalnih konzula iz reda srpskog naroda samo osnažiti njihovo jedinstvo u sprečavanju njene samovolje.

Berjan je istakao Turkovićeveva zloupotrebom položaja, propagiranjem ličnih stavova i političke ideologije kojoj pripada, konstatnno pokušava da se predstavi većom institucijom od Predsjedništva BiH.

Željko Samardžija, ambasador BiH u Moskvi, nazvao je reakciju Turkovićeve „silovanjem demokratije“, te je poručio da Srbi nikada neće slaviti ubistvo srpskog svata na Baščaršiji. Navode MIP-a osudili su danas i brojni predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se