18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na Diplomatskom forumu u Antaliji da BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda, da ne postoji odluka o članstvu u NATO, a da je EU cilj i da bi željeli da se to ubrza.

„Da bi postala zemlja članica, mora donijeti odluku, a te odluke nema“, rekao je Dodik i dodao da i Alijansi ne treba ovakva nesređena BiH, kao ni da saradnja sa tim vojnim savezom ne prejudicira članstvo.

Dodik je istakao da od NATO-a niko ne traži da interveniše u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je cilj EU, da bi željeli da se to ubrza, da bez ikakvih uslovljavanja neko kaže da je BiH članica EU.

Ukazao je na kriterijume koji se nameću, kao i da treba poštovati mehanizam koordinacije.

„Osnovni problem u BiH jeste činjenica da četiri godine nema federalne Vlade“, istakao je Dodik i napomenio da se Hrvati i muslimani ne mogu dogovoriti.

Dodik je rekao da BiH u emotivnom smislu nije njegova zemlja, ali da poštuje međunarodni ugovor koji drugi ne poštuju, te podsjetio na kršenje od strane visokih predstavnika, kao i kako bošnjačka strana poziva „prijatelje“ da intervenišu.

O tome kakvo je jedinstvo u BiH, Dodik je rekao da ne slave nijedan zajednički praznik.

„Nema nametnute BiH, niti meni Šefik Džaferović može da nametne niti ja njemu“, rekao je Dodik i naglasio da je postojala atmosfera nasilja od visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, BiH ima šansu samo u dogovoru tri naroda, a Bošnjaci, ukoliko žele, da uživaju u BiH onda moraju da se počnu dogovarati sa Srbima i Hrvatima.

On je istakao da nikada neće priznati nametnuta rješenja, a u osvrtu na nedavni boravak šefa njemačke diplomatije u Sarajevu, Dodik je rekao da Njemačku cijeni kao zemlju koja ima značajnu ulogu u svijetu, ali ako želi da isporuči pozitivno mišljenje mora da uvaži sve strane u BiH.

„Turska ovog profila za nas je prihvatljiva, sa Eroanom smo ja i Džaferović bili na ugodnom sastanku. Erdoan jednako gleda šta je interes“, istakao je Dodik.

Izrazio je i žaljenje što bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović ne želi da se razgovara o BiH u formatu u kojem bi bio turski predsjednik. Napomenuo je da to žele i hrvatski i predsjednik Srbije, ali da odbija lider SDA Bakir Izetbegović.

U debati na forumu je istakao da u BiH nije bila agresija, već nesrećan sukob.

„Nigdje nema nijedne presude koja kaže da je agresija“, rekao je Dodik.

Džaferović je rekao da je BiH dio Zapada, rekao da ne želi da se raspravlja o pitanjima koja su riješena, o odlukama Ustavnog suda, Haškog suda, Evropskog suda za ljudska prava.

On smatra da se treba dogovarati da se ide naprijed.

Dodik sa Erdoanom: Konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Srpskoj i FBiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Јedna od tema razgovora bila je mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.

Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Turske, usaglašena je konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i FBiH.

„Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Dodik sa Erdoanom o izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo

Srpski član Presjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa turskim predsjednikom Tajipom Redžepom Erdoanom o izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo za koji treba da se dogovore detalji finansijskog aranžmana, koji se tiče BiH, kako bi počele aktivnosti na izgradnji.

Dodik je rekao da je sa Erdoanom danas pričao o najaktuelnijim pitanjima, a jedno od njih je i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo koji najvećim dijelom, kada je riječ o BiH, prolazi kroz Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

„Mi smo u očekivanju stabilne finansijske ponude turskog partnera, za šta nas uvjeravaju da sada to postoji i ostaje da dogovaramo detalje tog finansijskog arnažmana kako bismo otpočeli aktivnosti na izgradnji tog dijela auto-puta. Nama je najvažnije od Rače prema Brčkom“, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na problem dogovora sa vlastima distrikta oko trase, te da to još nije dogovoreno.

„Republika Srpska pristaje da dio koji ide prema njoj nakon odvajanja za Federaciju BiH sama finansira, a dio koji ide do raskršća odakle se odvaja za FBiH, kroz distrikt, finansiraju vlasti Brčkog, FBiH i Srpske. Tu ima problema“, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na put od Višegrada prema Istočnom Sarajevu, kao i da Republika Srpska namjerava da razvija projekat od Višegrada, preko Rudog, Foče do Trebinja.

„Ostaje da vidimo kakav je taj finansijski aranžman, veoma su nestabilne okolnosti za stvaranje tih aranžmana, svi smo toga svjesni, ali nastavićemo da radimo“, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je ranije ponuda finansijskog okvira povučena, ali vjeruje da će se ići dalje.

„Predsjedik Erdoan je rekao da stoji iza toga projekta, mi smatramo da treba nastaviti dalje“, istakao je Dodik.

On je zahvalio turskom predsjedniku za organizovani sastanak.

„Priredio je malu ceremnoiju povodom mog rođendana, bila je tu torta“, rekao je Dodik.

Sastanku je prisustvao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se