18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Distributeri prodavali gorivo skuplje za čak 30 feninga po litru od dozvoljene cijene

Naftaši su prodavali litar goriva za čak 30 feninga po litru skuplje nego što su smjeli, saznaje Srpskainfo.

U nastavku je predstavljeno nekoliko primjera kršenja Uredbe o ograničenoj marži na naftne derivate, a što su inspektori Tržišne inspekcije utvrdili u svojim zapisnicima.

Cijena dizela 5 (sa maksimalnom maržom 0,25 КM/l) je 2,67 КM, ali je prodajna bila po 2,96 КM. U drugom slučaju takođe dizela 5 litar je trebalo da bude 2,70, ali je prodavan po tri KM. U trećem slučaju je gorivo moralo da bude 2,72 KM, a prodavano je po 3,05 KM, a u četvrtom slučaju cijena je trebala da bude 2,68 KM, a prodavano je kupcima za 2,96 KM po litru.

U Inspektoratu RS nisu odgovorili koje su to benzinske pumpe prodavale gorivo po većim cijenama nego što su smjeli, pozivajući se na zaštitu zbog mogućih sudskih postuapaka.

– Kada su u pitanju nazivi subjekata kojima su izdati prekršajni nalozi u cilju zaštite postupaka koji će eventualno da se vode pred nadležnim sudovima javno objavljivanje takvih podataka bi moglo uticati na ishod istih. Podaci o izdatim prekršajnim nalozima čiji status nije poznat u smislu izvršnosti/konačnosti se ne mogu iznositi u javnost jer bi time mogli stvoriti pogrešnu sliku. Shodno tome, podatke o prekršajnim sankcijama vam u jednom trenutku kada za to više ne bude prepreka koje smo već naveli mogu dostaviti nadležni sudovi koji su zaduženi za vođenje prekršajne evidencije – kažu u Inspektoratu RS.

Zakonom o prekršajima Republike Srpske, Član 228. Stav 2. rečeno je da, kako kažu u Inspektoratu RS, podaci iz prekršajne evidencije Registra za kažnjena lica mogu se dati samo ako za to postoje opravdani razlozi, to jest podaci iz prekršajne evidencije Registra za kažnjena lica mogu se dati samo drugom sudu, nadležnom tužilaštvu, organima unutrašnjih poslova i organima inspekcije, u vezi sa krivičnim postupkom ili postupkom za prekršaj koji se vodi protiv lica koje je ranije bilo kažnjavano za prekršaj, organima nadležnim za izvršenje sankcija za prekršaje ili nadležnim organima koji učestvuju u postupku brisanja kazne.

Prilikom vandrednih kontrola benzinskih pumpnih stanica u Republici Srpskoj Tržišna inspekcija Inspektorata Republike Srpske obavila je 110 kontrola poštivanja marže na naftu i naftne derivate. U 59 slučajeva utvrđeni su određeni propusti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 118 prekršajnih naloga u vrijednosti od 857.200 КM.

– Pravna lica koja su neosnovano dizala cijene su adekvatno kažnjena prema Uredbi, dok pitanje obeštećenja kupaca nije u nadležnoisti ovoga organa (tu bi svaki svaki kupac koji smatra da je oštećen uz dokaz o izvršenoj kupovini svoja prava mogao zahtijevati putem suda) – poručuju u Inspektoratu RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se