1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Maske više nisu obavezne, kafići se vraćaju normalnom načinu rada

Vlada Republike Srpske je danas donijela novu uredbu kojoj je na snazi obavezno nošenje maski samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, rekao je na konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodao je da više nema obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru na području Republike Srpske.

„Takođe, ugostiteljski objekti se vraćaju u redovan režim rada i to je sada na lokalnim zajednicama da odrede koliko će raditi ugostiteljski objekti“, kazao je Šeranić.

Istakao je da je Vlada RS, između ostalih, donijela i uredbu za nabavljanje lijekova za rijetke bolesti.

„Ovo je veliki iskorak i po usvajanju ovih zakona moćićemo da organizujemo sam sistem nabavljanja ovih lijekova“, kazao je Šeranić.

Naveo je da se i HPV vakcinacija uvodi kao preporučena vakcina.

„Ovo je u sklopu izmjene Zakona  o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, rekao je Šeranić.

Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da je zadovoljna da nakon dvije godine ukidaju mjere i da skidamo maske.

„Preporuka Instituta je se stave maske, ali one više nisu obaveza. Situacija je u ovom trenutku povoljna, ali moramo ostati u visokom stepenu pripravnosti“, naglasila je Aćimovićeva.

Što se tiče vakcina, Šeranić je istakao da trenutno ima dovoljno vakcina, ali su očekivanja da će vakcinacija protiv virusa korona u narednom periodu biti sezonska, kao i protiv gripa.

„Na bazi ovoga ćemo odlučiti kako ćemo u budućnosti nabavljati vakcine. Ostavićemo preporuku za vakcinisanje kao i ranije, i sačekati odluke da vidimo kako će se isto odvijati u svijetu“, rekao je Šeranić.

Na pitanje da li Kostadin Vasić ima pravu diplomu da bude direktor Instituta za javno zdravstvo RS, te da li će njegova diploma biti preispitana, Šeranić odgovara da prosvjetna inspekcija provjerava diplome, te ukoliko dođu vjerodostojne informacije da je potrebno provjeriti njegovu diplomu, da će biti provjerena.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se