12 C
Zvornik
20. април 2024.

Vlada Srbija usvojila odluku o pomoći pri kupovini stana ili kuće u iznosu do 20.000 evra

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je odluku o pomoći države, pri kupovini kuće ili stana ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti dijete ove godine, a maksimalni iznos sredstava je 20.000 evra, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.

Vlada je usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da riješe stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dijete posle 1. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja djeteta u 2022. godini, može da ostvari svaki podnosilac zahtjeva.

Jedan od uslova za dobijanje 50 odsto vrijednosti radova novca je da se kuća gradi u lokalnoj samoupravi koja je utvrđena kao devastirano područje, u skladu sa Uredbom iz 2014. godine.

Potrebno je obezbjediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je ovjeren od strane odgovornog projektanta.

Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrijednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrijednosti nepokretnosti koju je procjenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cijene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procjenjene vrijednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cijene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbjediti iz budžeta.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je namjera nadležnih da naprave takve kriterijume da što više građana može da ostvari ovo pravo, kako bi se podstakao natalitet u zemlji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se