15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ubistvo koje je diglo Mineapolis na noge: Policija ubila mladića na kauču (video)

Stotine ljudi izašlo je na ulice Mineapolisa tražeći pravdu za smrt 22-godišnjeg Afroamerikanca Amira Loka koji je početkom sedmice ubijen tokom policijske racije u vlastitom stanu.

Bučna, ali mirna masa, koja se okupila tri dana nakon što je Loka policija upucala na njegovom kauču, uzvikivala je „nema pravde, nema mira”.

Policija objavila snimak

Dan nakon što je ubijen, policija je objavila snimak racije na kome se vidi da Lok drži pištolj dok šokirano pokušava da se izvući ispod ćebeta na kauču nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen.

Na snimci se vidi policija kako otključava njegov stan ključem, ulazi i viče – „policija, nalog za pretres, lezi na zemlju“.

Policajac tada udara nogom po kauču na kojem je Lok. Dok se okretao, ispod ćebeta je provirila njegova ruka sa pištoljem. Gotovo momentalno, policija je ispalila najmanje tri hica.

Pravni predstavnici njegove porodice rekli su da Lok nije imao kriminalnu prošlost i da je legalno posjedovao vatreno oružje u trenutku smrti.

Policija je saopštila da su policajci sprovodili pretres bez kucanja, na osnovu kog policija ima pravo da uđe na privatni posjed bez prethodnog upozoravanja stanara ili najave njihovog prisustva.

Pretres je sproveden u okviru istrage ubistva koju su vodili detektivi policijske stanice Sent Pol. Lok nije naveden u nalogu za pretres, a policija Minnapolisa je saopštila da za sada nije jasno da li je i kako on povezan sa istragom.

U četvrtak je privremena šefica policije Mineapolisa Amelija Hafman rekla da kancelarija okružnog tužioca pregleda snimke pretresa i rekla da se na snimku incidenta čini da se vidi da je Lok pištolj uperio prema policajcima kada su oni zapucali.

Traže hapšenje policajaca

Demonstranti poručuju da Lok ima pravo da posjeduje oružje u svom domu i da mu nije ni data prilika da baci pištolj u haosu policijskog upada u njegov stan.

Najmanje 500 demonstranata okupilo se u subotu na ledenim ulicama grada tražeći bezuslovnu zabranu pretresa bez kucanja i otpuštanje i hapšenje policajaca koji su učestvovali u pucnjavi, ostavku gradonačelnika i šefa policije.

Niz govornika tražio je rasnu pravdu i osuđivao policijsko nasilje nad Afroamerikancima koji su, kako su rekli organizatori, meta žestokih i diskriminišućih taktika sprovođenja zakona.

U petak je gradonačelnik Džejkob Frej naredio moratorijum na pretrese bez kucanja, dodajući da djeluje kako bi „osigurao bezbjednost i javnosti i službenika dok se ne izradi nova politika“.

Ubistvo Loka posljednje je u nizu incidenata zbog koji se policija u Mineapolisu našla „pod lupom“.

Prije dvije godine ubijen Flojd

Prije gotovo dvije godine, nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda ubio je bijeli policajac koji mu je klečao na vratu više od devet minuta tokom hapšenja. Flojda su sumnjičili da je pokušao da iskoristi lažnu novčanicu od 20 dolara.

Bijes zbog Flojdove smrti pokrenuo je nacionalni pokret, koji se kasnije prelio i preko okeana, protiv policijske brutalnosti i pristrasnosti američkog pravosudnog sistema.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se