2.4 C
Zvornik
17. април 2024.

U selu Jelačići snimljeni kadrovi za film „Svjedok“

U Jelačićima kod Kladnja nastavljeno je snimanje kadrova dokumentarnog filma „Svjedok“, režisera Denisa Bojića, posvećenog ratnom putu doktora Zorana Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH.

Poručeno je da se nikada ne smiju zaboraviti monstruozni zločini nad Srbima ovog kraja, a ujedno i hrabrost, znanje i doprinos doktora Stankovića.

– Bez doktora Stankovića, njegovog nalaza koji je bio potpun i temeljan. mi ne bi ovaj mogli i nebi znali pravu istinu. Ne bi bilo dokaza da je ovdje pobijeno 17 ljudi i da su isti uhvaćeni živi, da su civili, ranjenici i nastradali mučeni i da se nad njima iživljavalo – rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja „Jelačići“ Draženko Erdelić.

Režiser Denis Bojić rekao je da bi zločin ostao nezabilježen da doktor Stanković prije skoro 30 godina nije došao u selo Jelačiće da izvrši obdukciju i prikaže brutalnost zločina koji je izvršen nad srpskim narodom.

– Zločin na ovom mjestu bi vjerovatno ostao negdje u tami naše istorije, nezabilježen i nepoznat široj javnosti i u vidu lokalnog sjećanja. Njegovim dokumentanjem, njegovim radom 30 godina kasnije imamo priliku da pokažemo i prikažemo šta se dešavalo i da ovaj dokument ostaje trajni zapis, ne samo srpskom narodu, nego čitavoj našoj istoriji – istakao je Bojić.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić, nakon učešća u povorci sjećanja i snimanju kadrova za film, rekao da je to izuzetno bitan događaj za Šekoviće i cijelu regiju. Lazić je istakao da je doktor Stanković bio veličina koja se ubraja u red heroja srpskog naroda,uz vječni pomen i veliko hvala. Naglasio je da će film da dokumentuje istoriju koja se desila prije 30 godina.

Kadrovi za film biće snimani i u Zvorniku 27. februara gdje su počinjeni masovni zločini nad Srbima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se