23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U PD PS BiH stigao Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida

Dokument su dostavili poslanici Kluba SNSD-a i Srpskog kluba, potvrdili su za RTRS šefovi ovih klubova u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać i Nenad Stevandić.

Za njih je ovaj dokument korak ka pomirenju naroda u BiH, a za Denisa Zvizdića, novi oblik negiranja genocid.

Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji je najavljivao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik već je u Parlamentarnoj skupštini BiH. U tekstu Prijedloga zakona, između ostalog, navedeno je da se njime uređuje „zabrana zloupotrebe pojma genocida“ na način da se ona propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za takvo djelo. Objašnjeno je i šta bi ta zloputreba pojma genocid trebalo da podrazumjeva.

– Ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažćavajući ili izlažući javnoj poruzi BiH, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt, kao i grupu lica ili člana grupe, koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju, usmjerenu protiv, BiH, Republike Srpske, Federaciju i Brčko Distrikta, kao i takve grupe lica ili člana te grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – piše u prijedlogu.

Za SNSD-ovu Snježanu Novaković Bursać, upućivanje ovog zakona u parlamentarnu proceduru je poštovanje zaključaka Narodne skupštine i sprečavanje manipulacija i zloupotreba pojma genocid. Ističe da Prijedlog zakona ima za cilj, spriječiti političke manipulacdžije, kojima se želi nepravedno i neprilično kvalifikovati i entitet, i narod.

– Riječ je o posebnom zakonu, zakonskom rješenju „lex specialis“ iz različitih razloga i zaista ćemo vidjeti da li su zaista iskrene izjave pojedinih političara da su spremni da jednu od tema koje nam se u javnosti prezentuju na veoma loš način i da ta teška pitanja stavimo u zakonske okvire – istakla je ona.

Nenad Stevandić podsjeća da su mnogi visokopozicionirani političari iz Federacije veoma često koristili genocid kao termin da bi vrijeđali, omalovažavali i njegovom zloupotrebom nanosili štetu jednom narodu, najviše srpskom. Da se termin „genocidaši“ odomaćio u upotrebi Bakira Izetbegovića i nešto slično kod gospodina Komšića.

– Na ovaj način svi razumni ljudi će biti u prilici da shvate da mi nudimo rješenje kojim će svi narodi, svi građani i svi entiteti zaštićeni, da bismo mogli da idemo dalje i bavimo se normalnim stvarima vezanim za parlament, razvojem, ekonomijom i da je ovo dobar način da se smire i tenzije. Svi oni koji to ne prihvataju oni su za dizanje tenzija, za sukobe i za zloupotrebu termina genocid kako bi se targetirao jedan narod, etnička grupa ili entitet – kaže Stevandić.

Prijedlog zakona, takođe propisuje kažnjavanje imenovanih i izabranih funkcionera, koji se ogluše o zakon. Kazna se odnosi i na odgovorno ili zaposleno lice u institucijama BiH, Republike Srpske, Federacije i Brčko Distrikta. Takođe, kazne neće biti pošteđeni ni oni koji su zaposleni u bilo kojem organu i organizaciji, koja se finansira iz javnog budžeta. Za sve je predviđena kazna zatvora od najmanje tri godine. Međutim, za predsjedvajućeg Doma naroda Denisa Zvdizdića, Prijedlog zakona je novi oblik negiranja genocida, jer, kako je objavio na svom tviter nalogu, kaže, da ne postoji „ideja o genocidu, kako to stoji u zakonu – postoji samo zločin genocida.

Za podnosioce Prijedloga zakona, to je samo Zvizdićeva percepcija, a odraz našeg dmeokratskog kapaciteta i odgovornosti da u ovo krizno vrijeme nudimo rješenja, a ne nove probleme.

– Zvizdićeva percepcija je jedno, a istorijski utvrđene činjenice su nešto drugo. U istorijsko utvrđivanje činjenica spadaju i analize presuda, ali prije svega naučno zasnovan pristup i kvalifikacije koje iz tog naučnog pristupa proizilaze. Vidjećemo koliko ko ima iskrene stavove o tome, uključujući i Zvizdića kada se bude raspravljalo o ovom zakonu – rekla je Novaković Bursać.

– A gospodin Zvizdić već se potrudio da priča potpuno nevjerovatne stvari o zakonu koji nije ni pročitao, onda će se potvrditi teza da je zapravo termin genocid, upotrebljavan isključivo da bi se pokušao genocidom nazivati čitav jedan narod i entitet i da sve ono o čemu su javno pričali da to nije istina je netačno, a da je zapravo čitava igra postavljena da bi Republika Srpska bila stalno targetirana, ometana i da bi to bio alibi za traženje njenog ukidanja ili slabljenja – istakao je Stevandić.

Budu li svi u Sarajevu razmišljali kao Denis Zvizdić, jasno se vidi namjera da se termin genocid isključivo koristi kao način da se zloupotrijebi ili targetira Republika Srpska. A to bi značilo da u javnom prostoru nekažnjeno možete reći šta hoćete, nazivajući jedan narod kako hoćete i tako, dižući tenzije, praviti što veću mržnju među narodima..VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se