31.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Šta se dešava u Izraelu? Je li ovo primjer da vakcinacija ne znači ništa ili čak pogoršava epidemiju!?

U sledećih nekoliko dana pažljivo treba pratiti epidemiološki razvoj situacije u Izraelu.

Eksperti još ne izlaze s ocjenama situacije jer je krajnje delikatna pa čak i pomalo zastrašujuća jer se radi o zemlji koja je vakcinisala ne samo trećom, nego i četvrtom dozom Fajzerovog cjepiva vrlo značajni dio populacije, a ipak su u omikron talasu imali eksploziju slučajeva na daleko višem nivou nego što je prosjek u EU ili u SAD, prenose portali.

Trenutno izgleda kako se učvrstio trend brzog pada slučajeva, ali sada im raste krivulja broja smrti.

U omikron talasu Izrael je, naime, u jednom danu prebrojao nevjerovatnih 10.968 slučajeva na milion, što je 4 puta više od vrhunca omikron talasa u EU ili 5,5 puta više u odnosu na najveći zabilježeni broj u Sjedinjenim Državama.

Izraelski podaci sada ukazuju kako uopšte više nema dileme da čak niti treća i četvrta doza nisu garancija zaustavljanja širenja zaraze. To je i daleko više nego najgori hrvatski broj, piše Jutarnji list.

Čak se otvara pitanje je li visoka vakcinisanost trećom i četvrtom dozom na neki način povezana s ubrzanjem zaraze jer su se Izraelci, možda, previše opustili vjerujući u buste, ili je pak u pitanju nešto drugo.

Što se tiče broja smrti u Izraelu, situacija još nije toliko dramatična, ali očigledno je da su još u snažnom trendu rasta te su već po dnevnom broju mrtvih pretekli EU i Sjedinjene Države.

Ipak se još nisu približili Hrvatskoj, koja je tokom omikron talasa postala zbog visokog broja smrti zona epidemiološke katastrofe, bez obzira na to što svi drugi u EU tvrde da je omikron benigniji soj.

Sredinom ove nedelje, prema pisanju Jerusalem Posta, napravljeno je više od 200 hiljada testova, a čak ih je 29 posto bilo pozitivno.

Trenutno su ukupno prebrojali nešto više od 9.000 smrti, ali sada im se taj broj počeo povećavati za stotinu dnevno. Najpoznatije klinike popunjene su između 90 i 108 posto. U izolaciji je više od 6.100 ljekara i sestara.

U bolnicama nikada nije bilo više pacijenata. Od blizu 6.000 hospitaliziranih, čak ih je 47 posto u kritičnom stanju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se