14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbija slavi Sretenje: Kolo u Dubajiu, Nijagarini vodopadi u bojama trobojke

Srbija danas, 15. februara, obilježava Dan državnosti. Svečanosti povodom proslave Sretenja organizovane su u Dubajiu, ali i u Kanadi.

Na Svjetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, u centralnoj Al Vasl kupoli, orila se se tradicionalna srpska muzika i povelo kolo. Proslavu organizuje Privredna komora Srbije i Vlade.

Dan državnosti Srbije obilježen je i u Kanadi. Ispred Gradske kuće u Otavi je podignuta srpska zastava, a Nijagarini vodopadi osvijetljeni su u bojama nacionalne trobojke.

„Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva u i čiji građani čine deo kanadske zajednice“, rekao je ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević za Tanjug i dodao da je Srbija prva koja je uvela obilježavanje nacionalnog praznika na čuvenim vodopadima.

Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obilježavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols – njenog gradonačelnika Džima Diodatija.

20220215091415246998

Počasno osvjetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.

Iz Belgrade Waterfronta najavljeno je da će danas od 17.20 časova Dan državnosti Srbije biti obilježen i svjetlosnim efektima sa Kule Beograd, novog simbola prijestonice na Sava promenadi

Povodom ovog praznika, na najvišoj zgradi u regionu uz lasersku pratnju biće emitovane prigodne animacije i čestitka građanima, koja će prvi put biti emitovana sa vrha zgrade.

Dan državnosti se u Srbiji obilježava od 2002. godine u znak sjećanja na dva važna istorijska datuma, podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine i usvajanje prvog modernog Ustava Kneževine Srbije 1835.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se