9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Prošle godine od vozača privremeno oduzeto 20 vozila, jedno trajno

Na području u nadležnosti Policijske uprave Zvornik prošle godine je privremeno oduzeto 20 vozila, dok je pravosnažnim rješenjem nadležnog suda jedno vozilo oduzeto trajno, izjavila je portparol ove uprave Danijela Madžarević.

Madžarevićeva je rekla novinarima da je od ovog broja u Kozluku oduzeto osam vozila, u Zvorniku četiri, Srebrenici tri, Bratuncu dva, te u Vlasenici, Milićima i Šekovićima po jedno.

Ona je navela da je u prošloj godini iz saobraćaja isključen 1.601 vozač, što je više za 583 u odnosu na 2020. godinu.

Prema njenim riječima, čak 1.286 vozača isključeno je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je u 2020. godini bilo isključeno znatno manje, odnosno 719 vozača.

„Zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom isključeno je 97 vozača u prošloj, a 99 u 2020. godini“, rekla je Madžarevićeva i dodala da je zbog upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zabrane upravljanja isključeno 125 vozača, odnosno 53 u 2021. i 72 vozača u 2020. godini.

Madžarevićeva je objasnila da vozače ne hapse ili ne isključuju iz saobraćaja samo zbog vožnje bez vozačke dozvole ili zbog neplaćenih novčanih kazni, nego i zbog drugih prekršaja ili zbog bojazni od nastavka činjenja prekršaja, kao što je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u količini većoj od 1,5 promila u krvi.

Prema njenim riječima, policija privremeno oduzima vozilo na osnovu Zakona o prekršajima koji reguliše tu oblast.

„Nakon privremenog oduzimanja, vozilo se deponuje u depozit nadležnog suda kome se podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sa traženjem izricanja zaštitne mjere, odnosno oduzimanja vozila i predaje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske“, kaže Madžarevićeva.

Ona je navela da se visina duga, koji nastaje zbog nepridržavanja saobraćajnih propisa, provjerava uvidom u Registar novčanih kazni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se