15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Princ Filip Karađorđević u posjeti Han Pijesku

Princ Filip Karađorđević, unuk kralja Petra Drugog Karađorđevića, posjetiće Han Pijesak u ponedjeljak, 7. februara, rekao je Srni načelnik ove opštine Slobodan Đurić.

Đurić je rekao da će princ Filip posjetiti ljetnu rezidenciju kralja Aleksandra Karađorđevića u ovom mjestu i razgovarati sa predstavnicima lokalne uprave o mogućnostima obnavljanja ovog objekta, koji je u jednom periodu bio i rezidencija Karađorđevića.

Prema Đurićevim riječima, godinama se nije značajnije govorilo o obnavljanju i zaštiti objekta koji je Han Pijesku dao poseban pečat kroz sve godine postojanja.

„Opština planira znatna sredstva u budžetu, a dobru volju prepoznaje i podržava i Vlada Republike Srpske iz sredstava kapitalnih investicija“, istakao je načelnik opštine Han Pijesak.

Princ Filip, koji živi u u Beogradu, unuk je kralja Petra Drugog Karađorđevića i grčke i danske princeze Aleksandre, te drugi sin prestolonasljednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Braganse.

LJetna rezidencija Aleksandra Karađorđevića izgrađena je početkom dvadesetih godina prošlog vijeka kada je kralj primio prve goste i od tada je postala mjesto sastajanja brojnih evropskih državnika.

Neki istoričari navode da je Vidovdanski ustav potpisan upravo u ovoj rezidenciji u Han Pijesku, jer je kralj Aleksandar mnogo vremena provodio ovdje.

U Drugom svetskom ratu vilu Karađorđevića djelimično su spalile i opljačkale jedinice zloglasnog Jure Francetića.

Sporazum o miru nakon Drugog svetskog rata donio je novog vlasnika ljetnikovcu u Han Pijesku, te je objekat renoviran i proglašen Titovim dvorcem, iako on nikada nije boravio u njemu.

Početkom minulog rata objekat je preuzela Vojska Republike Srpske, po završetku rata dvorac je opustošen, a 2005. godine i zapaljen.

U ljeto 2009. očišćen je dio ruševina, a pomoć u obnovi objekta obećao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se