Pomoć roditelju njegovatelju ili njegovatelju 540 KM

Januarskom isplatom u Republici Srpskoj povećan je iznos naknade za pomoć roditelju njegovatelju ili njegovatelju sa sadašnjih 25 odsto od osnovice, odnosno najniže plate u prethodnoj godini, na iznos od 100 odsto od osnovice i sada ova naknada iznosi 540 KM, saopšteno je iz Fonda za dječju zaštitu.

Ove izmjene su u Srpskoj uvedene od 1. januara, kada je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

U skladu s ovim zakonom, iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u porodici u Republici Srpskoj, povećan je za 100 odsto, sa sadašnjih 250 KM na 500 KM.

„Januarskom isplatom povećan je iznos koji se isplaćuje na ime prava na

dodatak na djecu – isplata za drugo i četvrto dijete povećana je za po 100 odsto u odnosu na dosadašnji iznos. Umjesto dosadašnjih devet odsto od utvrđene osnovice, isplaćuje se duplo, što preračunato po djetetu iznosi 97,20 KM“, naveli su iz Fonda.

U saopštenju je navedeno da je iznos na ime prava na dodatak na djecu za treće dijete povećan sa 18 na 26 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj, te je ovom isplatom po djetetu to 140,40 KM.

„Dosadašnjih 23 odsto na ime prava na dodatak na djecu za osjetljive kategorije djece povećan je na 32 odsto od osnovice, te se na ime ovog prava isplaćuje 172,80 KM“, naveli su iz Fonda.

Izvor
Srna
Back to top button