18.1 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Ova vakcina nije priznata u Austriji, kazne su ogromne

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primjena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), priznaju i dvije kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski „Sputnjik“.

U Austriji je, od subote, stupila na snagu obaveza vakcinacije protiv korona virusa, a u prvoj fazi, koja važi do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već samo informisanja građana o njihovoj obavezi.

Od 16.marta policija će, tokom svakog djelovanja, sprovoditi kontrole i podnositi prijave, a kazne će biti za “pojednostavljeni postupak” do 600 evra, a u slučaju žalbe ili neplaćanja mogu ići do 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važi za sve punoljetne građane koji su prijavljeni u Austriji.

Uredba Ministarstva odredila je i niz izuzetaka od obavezne vakcinacije.

Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice, osobe sa posebnim autominunim obljenjima, oboljeli od raka, posebno za vrijeme hemoterapije, pacijenti nakon transplantacije organa ili matičnih ćelija, osobe koje poslije treće doze nisu stvorile dovoljni imunitet, osobe sa alergijama na sastojke vakcine, akutno oboljeli od kovid19, te osobe koje su imale teške nus pojave poslije vakcinacije.

Isto tako na 190 dana od vakcinacije izuzete su osobe koje su preležale kovid19.

Potvrde o izuzetku mogu izdavati samo stručne ambulante, odnosno lokalni državni ljekari ili epidemiolozi.

Što se tiče vakcina koje se prihvataju Uredba jasno navodi da su to vakcine koje je odobrila EMA – Biontek-Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson, AstraZeneka i Novavaks, kao i dvije kineske vakcine Sinofarm i Sinovac, te i tri indijske vakcije.

Jedino ruska vakcina “Sputnjik” nije priznata.

Za sticanja statusa “vakcinisan” građani moraju poštovati i intervale vakcinisanja.

Osobe koje su primile tri doze vakcine, ili dvije nakon preležane infekcije koronom, tretiraju se kao osobe koje su ispunile obavezu.

Prema uredbi to znači da druga doza mora biti primljena u roku od 65 dana nakon prve, a treća doza nakon 190 dana od druge.

Ko je primio jednu vakcinu, i od prve doze je prošlo godinu dana, moraće da primi “novu seriju” od tri vakcine.

Slično je i ako je od druge doze prošlo godinu dana, prenosi Blic.

Što se tiče onih koji su preležali kovid oni moraju u roku od 180 dana od pozitivnog testa primiti prvu dozu, i u roku od 190 dana od prve da prime i drugu dozu vakcine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se