12 C
Zvornik
20. април 2024.

Otvoren konkurs: Za najbolje ime brzog voza – milion dinara

Konkurs pod nazivom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara.

Pobjednička ideja biće nagrađena sa milion dinara.

Na konferenciji za medije u Železničkom muzeju u Beogradu, a povodom najave novog konkursa, govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je pozvao sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu, jer će, kako kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske željeznice.

Momirović je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u Srbiji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša i da je vrijednost te investicije bila dva republička budžeta.

„Železnički muzej u Beogradu, gdje smo danas okupljeni, takođe ima dugu tradiciju, danas mu je 72. godina“, rekao je Momirović i dodao da malo institucija može da se pohvali takvom dugom tradicijom.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine željeznica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je posljednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

„Mi moramo da vratimo željeznicu na mjesto koje joj pripada, koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno, jer je to najbjezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži“, naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svijetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Momirović je podsjetio da je brza pruga od Beograda do Novog Sada dio buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posjećuju mađarsku prestonicu, da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju Srbiju. Dodaje da je to od velikog značaja i za građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova.

„To je pravi vid pridruživanja EU i pravi vid povezivanja sa EU“, naglasio je Momirović.

Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša. Momirović je zato pozvao talentovane ljude da se prijave na ovaj konkurs i da „stave svoj pečat u dugu istoriju železnice“.

„Pozivam sve ljude da se prijave, da pošalju svoja kreativna rešenja i da učestvuju u stvaranju istorije“, rekao je Momirović.

Proglašenje pobjednika biće 3. marta.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se