13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Od karcinoma grlića materice u Srpskoj godišnje umre 50 žena

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, svake godine otkrije se 180 novih slučajeva oboljenja od karcinom grlića materice, od kojeg 50 žena umre, izjavila je doktor porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja Tamara Obradović.

Obradovićeva kaže da je incidenca od raka grlića materice visoka i na nivou u BiH, s obzirom da godišnje oboli 300 žena od kojih jedna trećina izgubi bitku sa ovom bolešću.

„Karcinom grlića materice je tip karcinoma koji vrlo kasno daje tegobe, odnosno kada se jave tegobe u pitanju je već poodmakli stadijum“, rekla je Obradovićeva i istakla da je na ovim prostorima i dalje žene nisu dovoljno svjesne da su neophodni redovni ginekološki pregledi.

Ginekolog u Domu zdravlja Doboj Jadranka Đuranović Miličić kaže da je prošle godine u ovoj ustanovi pregledano 11.207 žena, urađeno 2.125 PAPA testa sa 35 suspektna nalaza.

Ona je upozorila da se učestalost pojave ovog teškog oboljenja spušta na nižu životnu dob, ali da su i dalje najugroženije žene iz reproduktivnog doba i seksualno aktivne, pa kod njih treba staviti akcenat na prevenciju i zaštitu.

„S obzirom na sve prisutne faktore rizika koje je nemoguće eliminisati mi preporučujemo da se PAPA test obavi jednom godišnje“, rekla je Miličićeva novinarima, prije sinoć održane radionice o temi „Zakaži pregled, produži život“.

Miličevićeva je napomenula da je dokazano da karcinom grlića materice uzrokuje dugotrajna izloženost humanom papiloma virusu, posebno podtipovima 16 i 18.

„Kada su u pitanju upozoravajući simptomi, treba obratiti pažnju na krvarenja nakon seksualnog odnosa, intermenstrualna krvarenja, abnormalni vaginalni iscjedak, kao i na simptome poput bol u krstima, u karlici koji su dugotrajni i ne prolaze“, dodala je Miličićeva. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se