4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Novim mjerama do unaprijeđenja pčelarstva u Srpskoj

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo novim mjerama unaprijediti pčelarstvo u Srpskoj i naglasio da će i u narednom periodu raditi na povećanju podsticaja u ovoj oblasti.

Srpska je 2010. godine usvojili Zakon o pčelarstvu. Danas imamo 4.500 registrovanih pčelara i 210.000 registrovanih košnica i drago nam je da posljednjih godina raste broj registrovanih pčelara – rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci gdje se održava regionalna konferencija o pčelarstvu.

Prema njegovim riječima, rastu i podsticaji za pčelarstvo i u posljednje tri godine i oni su udvostručeni, pa su tako u 2018. godini iznosili oko 500.000 KM, a danas 1.100.000 KM godišnje.

-To, naravno, nije dovoljno, ali je dobro da rastu, da su znatno uvećani u kratkom vremenu i trudićemo se da ta sredstva u narednom periodu budu značajnija – naveo je Pašalić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je istakao i da su usvojene nove mjere za pčelare u Republici Srpskoj.

-Obezbijeđene su investicije pčelarima za nabavku opreme gdje vraćamo određeni procenat, dok je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovoreno da se kamioni za prevoz pčela registruju samo jednom, a ne svake godine – naveo je Pašalić.

On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima sektora šumarstva i Šumarskog fakulteta i zatražio da se prilikom pošumljavanja uvijek planira jedan procenat medonosnog bilja i to će biti ozvaničeno krajem marta.

-Veliku podršku ovoj manifestaciji pružio je program IFAD, a ove godine su realizovani „startap paketi“ za mlade pčelare za koje je odvojeno blizu 250.000 KM dodatnih sredstava iz IFAD programa jer je cilj da se pčelarstvom bave mladi – rekao je Pašalić.

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar naglasio je da je veoma značajno da se razgovara o uticaju klimatskih promjena na pčele.

On je dodao da Slovenija ima dugu tradiciju pčelarstva i znanje iz te oblasti želi da podijeli u regionu, pogotovo zato što njegova zemlja podržava evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

Sedar je rekao da je poruka pčelara mir i stabilnost i to je ono što je potrebno i danas.

Predsjednik Saveza pčelara Slovenije Boštjan Noč istakao je da je neophodno donijeti rješenje kada je riječ o uticaju klimatskih promjena kako bi „pčelama bilo lakše“.

-Danas pčela bez pčelara ne može preživjeti i to je veoma zabrinjavajuće -, naveo je Noč i dodao da je na rješavanju problema neophodna da zajedno rade pčelari, naučnici i vlasti u svim zemljama regiona.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin rekao je da će predstanici svih pčelarskih saveza iz regiona potpisati sporazum kojim će se obavezati da svake godine organizuju stručne konferencije kako bi unaprijedili pčelarstvo u regionu.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović rekao je da su klimatske promjene jedan od najtežih i najopasnijih problema za pčelare.

On je dodao da je ova konferencija zbog toga veoma značajna i treba da ponudi rješenja za ove probleme.

Organizator regionalne konferencije „Uticaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori“ je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Ambasadom Slovenije u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se