8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Novaković Bursać: Srpski predstavnici na sjednici samo zbog saglasnosti na četiri sporazuma

Na današnjoj sjednici predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavnici SNSD-a i srpskog kluba učestvovaće samo na način da će pristupiti glasanju i davanju saglasnosti na ratifikaciju četiri sporazuma, istakla je na konferenciji za novinare šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać u Predstavničkom domu.

– Jedan sporazum se tiče graničnog prelaza kod Ljubovije, drugi je saglasnost o graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, treći se tiče projekta energetske efikasnosti u Republici Srpskoj i četvrti je davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma koji se tiču autoputa 5C, dionice u Hercegovini – rekla je Novaković Bursać, javio je RTRS.

Ona je poručila da SNSD kao i srpski klub u Parlamentarnoj skupštini BiH nikada nije ni napustio zajedničke organe.

– Mi smo svoje reakcije usklađivali na način da smo u jednom trenutku odustali od donošenja odluka iz dobro poznatih razloga – navela je Novaković Bursać. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je zasjedanje, a početku sjednice ne prisustvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Poslanik SDP-a Zukan Helez tražio je pojašnjenje po kom osnovu poslanici koji ne dolaze na sjednice, primaju platu te naknade, na šta mu je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao  da se isplata primanja vrši u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, odnosno da je to regulisano kroz Zakon o izvršenju budžeta institucija BiH shodno stavci namijenjenoj za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kriza u funkcionisanju Parlamenta BiH počela je u julu prošle godine nakon što je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Incko na odlasku nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločina u BiH, što je bio razlog za povlačenje poslanika Srpske iz zajedničkih institucija.

Prema odluci Narodne skupštine Srpske poslanici sjednicama Parlamenta BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u odličivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Republike Srpske.

Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog izmjene i dopune zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, kojim se sudijama i tužiocima, odnosno članovima VSTS-a, uvodi obaveza da izvijeste o svojoj imovini i interesima.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, po hitnom postupku, kojim se reguliše visina otpremnine zaposlenih u institucijama BiH prilikom odlaska u penziju.

Izmjenama se reguliše da minimalan iznos otpremnine ostaje, kao i do sada, 5.364 KM, dok se maksimalan iznos ograničava na 10.728 KM.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije, koji se odnosi na Prijedlog izmjene Zakona o radu u institucijama BiH čijim usvajanjem bi se garantovala ista prava za sve roditelje djece sa težim smetnjama u razvoju i uskladio sa zakonima o radu na entitetskim nivoima.

Zakon o radu u institucijama BiH sada samo samohranim roditeljima djece sa težim smetnjama u razvoju daje pravo na skraćeno radno vrijeme.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali da razmatraju Prijedlog dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Arnaut, a odnosi se na pooštravanje prekršajnih sankcija za oštećivanje saobraćajnih znakova.

Dnevnim redom su obuhvaćene i inicijative poslanika Mirjane Marinković Lepić i Aide Baručije kojima se od Savjeta ministara traži da u roku od 30 dana usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2020-2024. godinu, te da u zakonodavnu proceduru dostavi Zakon o državnoj imovini.

Predstavnički dom bi trebalo da se izjasni i o inicijativi poslanika Saše Magazinovića, kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Ovaj ljekarski pregled bi podrazumijevao posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se