20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ne nazire se kraj: Cijena kvadrata i do vrtoglavih 6.000 KM

Pandemija virusa korona uticala je negativno na gotovo sve privredne grane, a posebno na kupovnu moć građana. Ipak, posebno je zanimljivo da su cijene nekretnina, za to vrijeme, značajno porasle širom države i da se ovom trendu još ne nazire kraj.

Najviša cijena kvadrata u novogradnji izjednačila je Banjaluku sa Sarajevom, a najjeftiniji stanovi, uglavnom, su u Brčkom, Trebinju i Bugojnu.

Oni koji ne žele da žive daleko od gradskog jezgra Sarajeva, za kupovinu stana moraće da izdvoje od 3.700 do 4.500 KM po kvadratu. Ali, srećnici koji sebi mogu priuštiti luksuz, za kvadrat najekskluzivnije lokacije u gradu, iskeširaće i do vrtoglavih 6.000 KM. Međutim, ovakvi slučajevi su izuzeci, napominju upućeni. 

Sve veći broj Sarajlija se odlučuje na kupovinu nekretnine u Istočnom Sarajevu

Sve veći broj Sarajlija, međutim, odlučuje se i za kupovinu stana u Istočnom Sarajevu. Cijena kvadrata polovnih stanova van centra grada, starije gradnje, iznosi oko 1.400 KM. Ali ako se odlučite za novogradnju, onda ćete morati da izdvojite između 1.600 i 2.000 KM, što je i dalje mnogo primamljivija cijena, u odnosu na glavni grad.

Sarajevu, po najvišim cijenama kvadrata, parira i grad na Vrbasu. Agenti za nekretnine kažu da kupci, bez obzira na cijenu, i dalje najviše biraju novogradnju, a glavni faktori koji utiču na izbor stana pored lokacije su i visina spratova, kao i parking. Tokom prošle godine, najjeftinije nekretnine u BiH bile su u Bugojnu, Trebinju, ali i Brčko Distriktu.

Porastu cijena se ne nazire kraj

Cijene nekretnina u BiH stagnirale su posljednjih desetak godina i sada je zanimljivo da su u periodu kada je pandemija pogodila mnoga druga ekonomska kretanja nastavile ubrzano rasti. Još je zanimljivije jer se sve dešava u periodu izraženih emigracija, što znači da naši ljudi koji zarade novac u inostranstvu ovdje mahom kupuju stanove. Bez obira na izazove koje je donijela pandemija, tržište nekretnina u BiH i dalje drži ubjedljivu prednost kao jedno od najunosnijih.

Cijene stanova skočile su najviše zbog rasta cijena građevinskog materijala, ali to i dalje ne sprečava zainteresovane kupce u kupovini. Koliko dugo će cijene nekretnina u BiH ostati ovakve, nije poznato, slažu se upućeni, ali su saglasni da se ovakvom trendu kraj još ne nazire. 

Vrtoglavo su, u prošloj godini, skočile cijene i u regionu. Tako je u Beogradu prosječna cijena kvadrata iznosila 3.417 evra, u Podgorici 1.234 evra, u Zagrebu 1.886 evra po kvadratu, do je 3.000 evra za kvadrat zabilježila Ljubljana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se