5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

„Nacional“: Mesić, Bogićević i Tupurkovski pripremaju Apel za spas BiH – rješenje građanska država

Trojica članova posljednjeg Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz Bosne i Hercegovine i Vasil Tupurkovski iz Sjeverne Makedonije pripremaju dokument nazvan Apel za spas Bosne i Hercegovine u kojem ističu da je građanska država jedino rješenje za BiH.

Kako se navodi, apel će biti upućen stručnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali je namjenjen i „svima kojih se to tiče“, kao i cijeloj javnosti.

Prema pisanju hrvatskog nedeljnika „Nacional“, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju sasvim suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i HDZ BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno da osnaže etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori Apela za spas BiH uvereni su da je „jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država“.

„Propali su i ovi posljednji pregovori u Neumu i shvatili smo da se nešto mora učiniti. Sadašnja ‘dejtonska BiH’ je nefunkcionalna i zato radimo na prijedlogu kako izići iz sadašnje situacije“, objasnio je Mesić za današnji Jutarnji list.

Što se tiče Željka Komšića, suprotno stavu Pantovčaka i Banskih dvora, Mesić smatra da njegov izbor predstavlja korak prema građanskoj državi, jer za njega su uz Bošnjake i Hrvate glasali Srbi i pripadnici manjina.

„Oni su glasali za Komšića jer on podržava BiH, bio je pripadnik Armije BiH. Jednostavno, Komšiću se ne može prigovoriti da je bilo gdje bio protiv Bosne i Hercegovine. Osim toga, u Predsjedništvo BiH ne bira se predstavnik Hrvata, Srba i Bošnjaka. Bira se po jedan član iz hrvatskog korpusa, kao i iz bošnjačkog, odnosno, srpskog, međutim, oni svaki za sebe ne predstavljaju nikoga, nego predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Mesić.

On je dodao da se ta činjenica, nažalost, izgubila u sadašnjim političkim svađama pa ispada da oni predstavljaju Bošnjake, Srbe i Hrvate što, kako je naglasio „jednostavno nije tačno“, prenela je Hina.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se