14.3 C
Zvornik
04. март 2024.

Meta zapretila povlačenjem Fejsbuka i Instagrama iz Evrope

Kompanija Meta zapretila je da će povući Fejsbuk i Instagram iz Evrope ako joj ne bude dozvoljeno da nastavi s transferom korisničkih podataka u SAD.

Ova kompanija je u godišnjem izveštaju navela da, ako ne može da računa u novim ili postojećim sporazumima na takozvane standardne ugovorne klauzule za slanje podataka u SAD, onda u Evropi „verovatno neće moći da ponudi veliki broj najvažnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram“, prenosi Blumberg.

Evropski regulatori trenutno prerađuju propise o prenosu podataka evropskih korisnika preko Atlantika, nakon što je Evropski sud pravde u julu 2020. proglasio nevažećim raniji sporazum sa SAD o zaštiti privatnosti.

Mada je malo verovatno da će Meta zaista povući svoje vodeće servise sa jednog od svojih najunosnijih tržišta, njena poruka ukazuje na sve jače napetosti između društvenih medija i zakonodavaca oko vlasništva nad korisničkim podacima.

Evropska komisija je intenzivirala pregovore sa Vašingtonom, ali joj je potrebno više vremena imajući u vidu složenost problematike o kojoj se razgovara i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbednosti, naveo je portparol Komisije u pisanom odgovoru na upit agencije Blumberg.

„Samo aranžman koji je potpuno u skladu sa zahtevima koje je postavio sud EU može da obezbedi stabilnost i pravnu sigurnost koju očekuju akcionari na obe strane Atlantika“, dodao je portparol.

Irska agencija za zaštitu privatnosti je u avgustu 2020. presudila da Fejsbukova upotreba standardnih ugovornih klauzula za obradu evropskih podataka krši Opštu regulativu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) i da treba da bude suspendovana. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta u prvoj polovini ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se