0.4 C
Zvornik
30. марта 2023.

Manastir Bijele Vode: Zatekla ih hilandarska sudbina (foto/video)

Bratstvo Manastira Svete Trojice u Bijelim Vodama ispod Nemića, u opštini LJubovija, doživjelo je hilandarsku sudbinu kada je u požaru sinoć izgorio manastirski konak, rekao je Srni iguman ovog manastira Serafim, aludirajući na nedavni požar koji je zahvatio konake manastira na Svetoj Gori.

Iguman kaže da se sinoć oko 18.00 časova pojavio veliki oblak dima na krovu konaka i da su odmah pristupili evakuaciji bratstva, stvari, gašenju požara te pozvali u pomoć vatrogasce iz LJubovije.

„Jedno vatrogasno vozilo je brzo stiglo i počelo je gašenje, a dva su se zaglavila, zbog velikog uspona i poledice na putu pa ih je bager čupao da izađu i da se uključe u gašenje“, priča iguman, izražavajući zahvalnost svima koji su pritekli u pomoć i gasili vatru.

Prema njegovim riječima, vatra je zahvatila potkrovlje konaka čija je površina 300 metara kvadratnih.

„Izgleda da je, prema procjeni vatrogasaca, došlo do pucanja dimnjaka i varničenja koje je zapalilo krovnu konstrukciju, a onda i plafon, podove i grede pa je izgorio i sprat ispod potkrovlja dok je ploča spasila prizemlje koje je takođe, oštećeno i puno vode i čađi“, pojašnjava iguman Serafim.

Izgorjele su prostorije ukupne površine 600 metara kvadratnih.

Foto: SRNA

Iguman kaže da su zahvalni svima koji su pomogli i da treba pomenuti da su pristigli u pomoć i vatrogasci iz Malog Zvornika, Bajine Bašte kao i Bratunca iz Republike Srpske, odakle je stigla i grupa mladića i dobrovoljno pristupila gašenju vatre.

„Sreća je da niko od 20 članova manastirskog bratstva nije nastradao. Materijalna šteta je velika, ali je nadoknadiva. Za nekoliko časova imali smo više od hiljadu poziva iz celog sveta i ljudi su spremni da pruže pomoć bratstvu i obnovi manastirskog konaka, što nas ohrabruje“, ističe iguman Serafim.

Foto: SRNA

Zahvaljujući dejstvu vatrogasaca, vatra se nije prenijela na crkvu i ostale objekte u manastirskom kompleksu.

Manastirski konak je izgrađen u periodu od 2006. do 2009. godine i korišten je osam godina. Nešto stvari je izneseno prije nego što je vatra zahvatila cijeli objekat.

Foto: SRNA

Iguman Serafim vjeruje da će ovaj objekat, uz Božiju i pomoć dobrih ljudi, biti obnovljen u narednom periodu.

On naglašava da su srećom, nedavno završili izgradnju i opremili jedan objekat za prijem gostiju i da se manastirsko bratsvo danas preseljava u taj objekat.

Foto: Srna

Monasi i iskušenici su uključeni u raščišćavanje prostora oko požarišta dok vatrogasci još dežuraju i gase vatru koja tinja iz pojedinih nesagorjelih greda.

Članovi brojnog bratstva ovog manastira posvećeni su molitvi i spremni na žrtvovanje da obnove uništeno. Zahvalni su svima, a posebno braći iz Republike Srpske na nesebičnoj pomoći.

Nebojša Ilić iz Bratunca jedan je iz grupe Bratunčana koji se odazvao na „Viber“ poruku za pomoć u gašenju manastirskog konaka u Belim Vodama.

„Uspjeli smo izaći vozilom do zaglavljenih cisterni i onda smo pješice nastavili i uključili se u gašenje i sprečavanje širenja vatrene stihije prema crkvi i ostalim objektima. Nije bilo nikakvih izgleda da se lokalizuje požar na zahvaćenom manastirskom konaku, jer je vatra zahvatila kompletan krov i sprat objekta, gdje je pričinjena totalna šteta“, rekao je Ilić Srni.

Vatrogasci iz LJubovije i danas dežuraju kod požarišta i povremeno gase grede iz kojih se pojavi dim i plamen, jer još nisu sagorjele.

Foto: Srna

Prema riječima vatrogasaca, vatra se brzo proširila i nije bilo nikakvog izgleda da se spasi drvena konstrukcija, koja je bila premazana lakom i kojom se vatra munjevito proširila na cijelo potkrovlje, a zatim i sprat ispod greda.

Na pitanje kako će se nastaviti manastirski život u Belim Vodama, članovi monaškog bratstva pokazaše na natpis na ulazu u objekat za prijem gostiju gdje se citira poruka NJegove svetosti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla: „Proći će sve! Samo duša, obraz i ono što je dobro ostaju zauvek“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se