8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Košarac: Hitno riješiti problem nelegalnog i nelegitimnog CIK-a

Košarac je upozorio na to da postoje informacije o pripremama ozbiljnog izbornog inžinjeringa koji bi, u režiji stranaca i pod kontrolom nelegalno izabranih članova CIK-a, onemogućio sprovođenje izborne volje većine građana Republike Srpske na predstojećim opštim izborima u BiH.

– Posebno su sporni glasovi iz dijaspore putem pošte, o čemu se uopšte ne priča u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Govori se i o drugim načinima izigravanja većinske volje građana Republike Srpske, koje ne bi bilo moguće sprovesti bez političke kontrole CIK-a. Zato tražimo da se hitno, a svakako prije raspisivanja opštih izbora, riješi pitanje nezakonito imenovanih članova CIK-a – rekao je Košarac.

Takvi članovi CIK-a, istakao je, predstavljaju produžene ruke političkih stranaka čiji poslanici glasaju za njihovo imenovanje, ozbiljno narušavaju integritet izbornog procesa i dovode u pitanje održavanje slobodnih i demokratskih izbora u ovoj zemlji.

– Nadležne pravosudne institucije u BiH, ali i brojni stranci, koji vrše pritisak da pristanemo na polovična i u praksi neispitana tehnička rješenja u izbornom procesu, uporno ignorišu činjenicu da izbore sprovode članovi CIK-a, čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH, konkursne procedure i prava lica koja su se prijavila na legalno raspisani konkurs – izjavio je Košarac Srni.

Košarac je ukazao da je nepodnošljiva situacija u kojoj pravosudne institucije ćute, a međunarodni zvaničnici prećutno podržavaju kršenje zakona i politički pristrasno djelovanje i javne istupe nelegalno imenovanih članova CIK-a.

– Od onih stranaca koji najviše zvaničnike ove zemlje svakodnevno, bez ikakvog osnova i dokaza, optužuju za korupciju, nismo čuli nijednu riječ osude očiglednog političkog uticaja na pravosudne institucije u Sarajevu, koje u ladicama drže tužbe lica oštećenih nelegalnim izborom članova CIK-a – upozorio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Košarac je rekao da se ne može razgovarati ni o kakvom paketu tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, dok se prije toga ne riješi pitanje legaliteta i legitimiteta članova CIK-a, koji su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabrani glasovima „CIK koalicije“ koji čine SDA, DF Željka Komšića, te SDS i PDP.

– Za nas je svaka promjena Izbornog zakona BiH prvorazredno političko pitanje, pogotovo u situaciji u kojoj pomenute četiri partije u CIK-u imaju svoje poslušnike koje kontrolišu – zaključio je Košarac.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se