4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Kada beba smije prvi put u šetnju?

Piše Srbijanka Stanković

Dolazak bebe u kuću može biti stresno iskustvo za roditelje, s obzirom na to da je na početku sve nepoznato i mlade majke se uče po prvi put na sopstvenom djetetu. Roditelji su srećni i uzbuđeni, ali i konstantno zabrinuti, što traje dugo, jer taman kada nam određena stvar uđe u rutinu, pojavi se novi izazov.

U ovom slučaju je to prva šetnja sa bebom, o kojoj se vodi jako mnogo polemike. Uputstva prenošena sa koljena na koljeno i medicina ne mogu da se slože i olakšaju mladim roditeljima, pa ni danas ne postoji konkretan odgovor na pitanje kada beba smije prvi put u šetnju.

Ipak, potrebno je dobro se organizovati, ispoštovati sve druge preporuke koje su u vezi sa bebinim izlaskom napolje i onda ne može biti nikakvih problema. U nastavku teksta saznajte sve što treba da znate o šetnji sa bebom, preporuke pedijatara, ali i iskusnih majki.

Šta je potrebno od opreme za šetnju sa bebom?

Oprema je od suštinske važnosti za šetnju sa bebom, jer samo njeno pravilno kombinovanje i adekvatna upotreba mogu garantovati bezbijednost bebe napolju. Bitno je napomenuti da ne postoje univerzalna pravila i svaki savjet treba primenjivati u zavisnosti od okolnosti.

Primjera radi, za prve, kraće šetnje je praktičnije bebu nositi u rukama, sa druge strane, duge šetnje su lakše sa kolicima. Iako je preporučljivo bebu zaštititi od direktnog uticaja sunčevih zraka, potrebno ju je umjereno, na kratko izlagati onim blagim zracima u rano jutro i prije zalazak sunca.

Jednostavno, sve savijete treba saslušati i upamtiti, ali promisliti o njima.

Za šetnju je prije svega potrebno imati dovoljno raznolike garderobe, koja će omogućiti bebino slojevito oblačenje. Više slojeva tanke odjeće je odlično rješenje, jer će tako biti lakše rashladiti ili ugrijati bebu kada je to potrebno.

Zatim je važno imati bebina ‘’prevozna sredstva’’, među kojima su najpraktičnija kolica za bebe. Naravno, za vožnju gradskim prevozom će to biti kengur za bebe, dok će za odlazak u park možda najoptimalnija biti korpa – sami ćete procijeniti.

Takođe, u šetnju ponesite rezervne pelene, vlažne maramice, nešto garderobe, hranu i vodu, ukoliko nećete dojiti bebu napolju.

decije noge pesak

Kada beba može u prvu šetnju?

Kao što smo rekli ne postoji precizan odgovor na ovo pitanje, oko kog bi se svi složili. U našem narodu postoji običaj da prvih 40 dana beba ne smije niti da izlazi napolje, niti je smiju posjećivati članovi šire rodbine i prijatelji – svaka baka će vam reći da se toga strogo pridržavate.

Sa druge strane, nema konkretnih medicinskih osnova za ovaj običaj, pa su porodilje zbunjene.

Naš savjet bi bio da sami pažljivo procijenite koji trenutak je povoljan za bebin prvi izlazak. Onda kada ste vi spremni i beba je spremna, a najbitnija stvar na koju treba obratiti pažnju je atmosferska temperatura i vremenske prilike uopšte.

Za prvu šetnju izbjegavajte temperature ispod 0 stepeni, kao i ekstremno visoke temperature. Takođe treba imati u vidu da je vjetar jedan od najvećih neprijatelja, kada je riječ o bebinom zdravlju, zato i njega izbjegavajte u širokom luku. Djeca su lagana, pa ih nikada ne ostavljajte sama, čak ni u kolicima, jer jak vjetar može biti fatalan po njih.

Ako temperatura napolju nije idealna, možete bebu izneti na terasu na par minuta, pa svakog sljedećeg puta produžavati vrijeme boravka van kuće, kako bi se njen termoregulacioni i imuni sistem privikavali. Vodite računa o oblačenju, i pri izuzetno niskim temperaturama se postarajte da bebu toplo obučete i ušuškate.

Preporuke za bebu u šetnji – na šta treba obratiti pažnju?

U zimskom periodu naravno treba ponajviše voditi računa da se beba ne prehladi. Ipak, pretjerivanje pri oblačenju može dovesti do toga da se beba prekomerno znoji i na kraju na taj način prehladi, a i unervozi.

Kao što smo već spomenuli, oblačite bebu slojevito i to će vam mnogo olakšati izlaske tokom cijele godine. Izbjegavajte vetar i povjetarac, kao i padavine, a bebu izvodite u najtoplije doba dana.

Kada je u pitanju ljeto, tu je najvažnije bebu sakriti od velikih vrućina, direktnog uticaja sunčevih zraka i najezde insekata. Zato je preporučljivo izlaziti sa bebom napolje u ranim jutarnjim časovima, kada je još uvijek svježe, a dovoljno toplo. Birajte šarenu hladovinu i staze natkrivene krošnjama drveća, to je definitivno najoptimalnije za bebinu kožu.

Redovno koristite preparate za zaštitu od sunca, jer to može sačuvati bebu od ozbiljnih oboljenja.

Izbjegavajte: gradsku gužvu, izduvne gasove, zagađenost i buku, a trudite se da birate parkove sa što više zelenih površina, čistijim vazduhom i mirnijom okolinom.

Kada je beba spremna za ‘’druženje’’ sa gostima?

Prema običajima bi trebalo sačekati 40 dana od rođenja bebe, međutim, ni za ovaj dio ne postoji medicinska osnova, pa ni adekvatan odgovor na postavljeno pitanje.

Najbolje je da i ovu procjenu donesete sami, ali nikako nemojte žuriti da već od prvih dana idete sa bebom u gužvu. Možete je izvesti u park, što ne znači i u tržni centar ili zadimljeni kafić. Generalno, izbegavajte zatvorene prostore, sa mnoštvom ljudi, a naročito zadimljene prostorije.

Dočekivanje gostiju kod kuće, koji će pažljivo oprati ruke i imati umjeren kontakt sa bebom sa gledišta predijatara može da počne već od desetog dana života bebe, zato slobodno primajte goste, ukoliko već ne vlada neki virus ili zaraza.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je ohrabrio da sa svojom bebom pođete u vašu prvu zajedničku šetnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se