9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Hrvatska prisvaja Teslu: Na kovanici sa šahovnicom lik srpskog naučnika (video)

Hrvati su odlučili da lik Nikole Tesle definitivno bude na kovanicama evra, a danas je predstavljen i dizajn.

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti šahovnica.

„Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica“, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji predsjedava 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs, prenosi Indeks.

Iz Narodne banke Srbije ranije je rečeno da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavlja prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se