12 C
Zvornik
20. април 2024.

Gugl izbrisao manastir Visoki Dečani sa mape

Najnoviji primjer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. vijeka, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESKO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put posljednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj dio Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, objavljeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta, navodi se u saopštenju.

– Prethodnih godina su nas namjerno izmještali kod Leskovca, van Kosova i Metohije. Drugi put su umjesto manastira stavili naziv kos. albanskog hotela koji je četiri kilometra dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani – saopšteno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

Kako se navodi, „svakom poznavaocu funkcionisanja informacionih tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući prethodne primjere“.

– Nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posjetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovjekovnog spomenika zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znakove o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESKA. Posjetioci nerijetko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mjestu gdje ga čuvaju same snage KFOR-a. To sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru – naglašavaju iz manastira Visoki Dečani.

Manastir Visoki Dečani se suočava ne samo sa kontinuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promijeni istorija manastira, već se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape, da ne pominjemo četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista, navodi se u saopštenju.

– Sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti ovog manastira kao i cijele baštine SPC na Kosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promijene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vijekova – upozoravaju iz manastira Visoki Dečani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se