14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Gradonačelnik Otave: Situacija van kontrole, demonstranti drže grad

Demonstranti koji su protiv obavezne vakcinacije u Kanadi nadmašili su brojno policiju u glavnom gradu Otavi i kontrolišu situaciju, a pojedini dijelovi grada su zakrčeni, izjavio je danas gradonačelnik Džim Votson, govoreći o 10. danu protesta.

„Konvoj slobode“ počeo je kao protest protiv obaveze vakcinacije za kanadske kamiondžije, ali se pretvorio u opšti javni protest protiv antikovid mjera i Vlade premijera Džastina Trudoa, prenio je Rojters.

Demonstranti su paralisali centar Otave prethodnih devet dana, a neki od njih nose zastave Konfederacije ili nacističke zastave, dok drugi kažu da žele da vide leđa aktuelnoj vladi.

„Situacija je u ovom trenutku totalno van kontrole zbog pojedinaca na protestu koji vuku poteze. Imaju više ljudi nego što mi imamo policije“, kazao je Votson.

U gradu se non-stop čuju sirene automobila i odjekuju eksplozije pirotehničkih sredstava, a organizatori konvoja kažu da će se suzdržati od korišćenja sirena danas na četiri sata „kao gest dobre volje“.

Demonstranti su ranije poručili da neće otići dok sva ograničenja ne budu ukinuta, pozivajući na smjenu Vlade Trudoa.

Trudo je u petak rekao da kanadska vlada ne planira da pošalje vojnike da se bave protestom kamiondžija zbog obavezne vakcinacije.

Policija je danas optužila četiri osobe za zločin iz mržnje i istražuje pretnje protiv javnih ličnosti, zajedno sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se