14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dizajner sporne kovanice hrvatskog evra se izvinio – povlači prijedlog i odriče se svih prava

Stjepan Pranjković, autor sporne hrvatske kovanice evra sa motivom kune, napisao je u dopisu Hrvatskoj narodnoj banci da, zbog neugodne atmosfere i pritisaka, povlači svoj prijedlog dizajna i odriče se bilo kakvih prava. Izvinio se hrvatskom narodu i Vladi i istakao da nije imao namjeru da povrijedi bilo čija osjećanja.

Stjepan Pranjković, jedan od pobjednika konkursa za dizajn hrvatskih metalnih novčića evra, kreirao je izgled kovanice od jednog evra na kojem se nalazi kuna.

Dospio je u žižu javnosti nakon što su korisnici društvenih mreža ukazali na sličnost kune sa kovanice predstavljene prije nekoliko dana i fotografije kune koja je ranije objavljena na internetu, a čiji je autor Škot Ijan H. Lič.

Nakon Liča, koji je za portal Indeks rekao da fotografija pripada njemu, da je snimljena u Škotskoj 8. juna 2005. godine i da bi želio da bude službeno priznat kao fotograf i dobije naknadu za korišćenje fotografije, oglasio se i nagrađeni dizajner Stjepan Pranjković.

„Podstaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen u vezi sa mojim dizajnom naličja kovanice od jednog evra sa motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv, te se odričem bilo kakvih prava“, napisao je Pranjković Komisiji za novac Hrvatske narodne banke (HNB), koja je sprovela konkurs za izbor dizajna kovanica.

Dizajner ističe da nije imao namjeru da povrijedi nečije osjećaje, zbog čega se izvinjava svima, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.

Pranjković je za svoj dizajn kovanice sa kunom dobio 70.000 kuna (oko 18.000 KM). On je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna. Ukupno je zaradio 140.000 kuna.

Hrvatsko dizajnersko društvo traži odgovornost HNB 

Komisija za novac HNB danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, razgovarati o dopisu Stjepana Pranjkovića, a u međuvremenu se oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo, koje traži odgovornost HNB.

“Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB za neprofesionalno sprovođenje takmičenja za dizajn, koje je rezultiralo nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima, koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi“, napisali su iz Društva.

Hrvatskoj javnosti su u petak predstavljena najuspešnija dizajnerska rešenja nacionalne strane kovanica evra i centa. Na jednom od novčića nalazi se i lik Nikole Tesle.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se