13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Cvijanović: Najmudrije je imati neutralan stav

Cvijanović je naglasila da se u BiH o ovom pitanju nisu zauzimali stavovi, te da pojedinci iznose lične stavove, a koji ne doprinose ničemu.

– Ti ljudi iz Predsjedništva /Šefik Džaferović i Željko Komšić/ imali su potrebu da nastupe na taj način zato što je od drugih međunarodnih aktera traženo da to urade – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je važno u BiH zadržati mir, stabilnost i da se nadležni bave svojim poslovima.

– Bili smo izloženi različitim napadima, metodama i lažima, antisrpskoj i propagandi usmjerenoj protiv Republike Srpske, svrstavali su nas u neke koji bi vodili rat i da imamo secesionističke namjere što se pokazalo netačnim. Teritorijalni integritet BiH nije upitan dok se poštuje Dejtonski sporazum i svako ima svoju ustavnu poziciju – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su složena politička i bezbjednosna vremena, a kao posljedica toga i ekonomska, te da ono što nedostaje BiH jeste da koristi mehanizme koje koriste i druge zemlje, poput Centralne banke i ostalog.

– Ima mnogo poluga koje su neiskorištene iz teško neobjašnjivih razloga, a imate potrebe i privrede i realnog sektora da se te poluge koriste. Nažalost, u BiH smo mnogo puta vidjeli da su i ekonomski projekti ili privredne, infrastrukturne aktivnosti zaustvljani iz nekih besmislenih političkih razloga, da ne kažem čak i mržnje – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je za BiH najbolje da nema uplitanja stranaca i da posao obaljaju domaće institucije, te da je Srpska raspoložena da sarađuje sa svakim nivoom vlasti u BiH da bi imali koliko toliko političko razumijevanje neophodno za napredak.

– Republika Srpska treba da zadrži stabilnost, ovo /situacija na istoku Ukrajine/ nisu naše utakmice. Naša utakmica je da budemo mirni, stabilni, da se izborimo za svoje ustavne nadležnosti. Da BiH funkcioniše kao zemlja koja je zasnovana na ustavu i ne bude zemlja puna različitih neustavnih primjera kao do sada – istakla je Cvijanović.

Komentarišući zasjedanje Nacionalnog savjeta za bezbjednost Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini, predsjednica Srpske je rekla da je Srbija ozbiljna država koja ima legitimno iznosi svoje stavove.

– U BiH se do takvih stavova vrlo teško dolazi zbog raznih političkih prepreka, ali što se tiče Republike Srpske – po mnogim suštinskim, nacinalno važnim pitanjima stoji uz Srbiju – istakla je Cvijanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se