13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Borisavu je požar progutao sve, ali ne i ikonu Bogorodice

Evo, ovo je sve što sam uspio da spasim poslije požara. Ušao sam kad je vatra ugašena, na brzinu ne bi li uzeo samo dokumenta i evo šta sam zatekao.

Rekao je Borisav Đorđević pokazujući na telefon i novčanik koji su potpuno ugljenisani u požaru koji je izbio oko ponoći u staroj stambenoj zgradi u krugu Infektivne bolnice.

Otvarajući novčanik zaključujemo da je ostala čitava samo ikona i jedna fotografija kao i djelimično saobraćajna dozvola, dok su drugi dokumenti skoro potpuno neprepoznatljivi.

Iako su svi stanari ovi zgrade odmah napustili mjesto tragedije, Borisav i dalje stoji ispred objekta koji je bio njegov dom, u nadi da će ga pustiti da još jedanput uđe u stan i pokuša da spase kćerkine lične stvari.

– Sad evo i dalje čekam da me puste u zgradu da uđem i da pokušam da uzmem kćerkinu torbu sa novčanikom i dokumentima, ako i to nije izgorjelo – kaže nam tužno on.

Prema njegovim riječima niko nije slutio na nesreću. Zgrada kaže jeste stara ali su uvijek svi bili oprezni.

– Obično pazimo svi, ali eto desilo se kod komšije. Vjerovatno grijalica, ne znam, tako kažu. Mene je probudila kćerka malo prije ponoći, kad je je sve počelo. Ona je osjetila neki dim, pa smo počeli po kući da tražimo da se nešto nije zapalilo, tada smo shvatili da dim dolazi od komšije. Ja sam odmah sišao da budim ostale i svi smo ubrzo napustili zgradu – prisjeća se Borisav stanar zapaljene zgrade.

Kako kaže sagovornik u ovoj zgradi živi od od 1995 sa kćerkom i suprugom.

Stan skoro potpuno izgorio
Prema riječima sagovornika Borisava, stanara zgrade u kojoj je izbio požar, njegov stan je skoro potpuno izgorio.

– Kad sam ušao u stan skoro 80 odsto je uništeno. Podovi su uništeni, krov je pao, sve je otišlo – kaže Borisav.

S obzirom da ovom stanaru koi je sada ostao bez krova nad glavom nije ponuđen nikakav alternativni smještaj, on će kaže za sada biti kod sina u malom stanu dok se ne snađe.

– Za sad ćemo biti kod sina, koji živi u malom stanu sa porodicom, dok ne vidimo šta ćemo – kaže on.

Nemanja Đorđević, sin Borisava čije stan izgorio u požaru kaže da je zapaljena zgrada odavno trebala da se ruši i izgradi nova, ali da je sve to ostalo samo na obećanjima.

– Zgrada je odavno trebala da se ruši i da se sagradi nova. Tako su nam godinama obećavali, ali to je sve ostalo na riječima. U ovoj zgradi niko nije imao kupatilo. Svi su išli u ovaj objekat pored u jedno zajedničko kupatilo i uveče su se kupali, eto u kakvim uslovima su živjeli – priča Nemanja.

Sagovornik se sjetio da je smo prije par dana ostavio djecu u ovoj zgradi da prespavaju kod njegovih roditelja, i kaže da ga to i sada plaši kad se sjeti.

– Prije par dana su moja djeca bila tu u stanu kod mojih roditelja. Imaju dvije, četiri i deset godina. Sto puta mi je to prolazilo kroz glavu, to da je zgrada stara i bilo me je strah. A pogotov jutros kad se ovo desilo. Srećom sinoć moja djeca nisu bila tu – kaže sagovornik.

On objašnjava da su njegovi roditelji na sreću ostali nepovrijeđeni, ali da je i dalje zabrinut za majku jer je prije par mjeseci imala infarkt.

– Roditelji su mi dobro ali su u šoku. Majka je imala prije par mjeseci infarkt, sad se plašim za nju kad god se nešto desi – kaže sin Đorđević.

On inače radi na Infektivnoj klinici, dok su njegovi roditelji sada u penziji.

Niko se od nadležnih nije pojavio
Kako su objasnili stanari koju su bili na licu mjesta, ni nakon nesreće niko se od nadležnih nije pojavio. Osim vatrogasaca i hitne pomoći, niko drugi nije došao na mjesto nesreće.

– Niko od nadležnih se nije pojavio. Niko nije ponudio nikakav alternativni smještaj. Svi evakuisani su se snalazili kako znaju i umiju. Neki su otišli kod rodbine, neki u komšiluk. Šta će dalje biti ne znamo. Ja živim u malom stanu sa ženom, ali nekako ću smjestiti roditelje i sestru kod mene dok ne vidimo šta ćemo dalje – objasnioje Nemanja Đorđević.

Prema informacijama sa lica mjesta u zgradi je izgorjelo pet stanova.

Podsjetimo da je tokom požara jedna ženska osoba prebačena na VMA jer se nagutala dima, dok je stariji muškarac u čijem je stanu krenula vatra izgubio život, piše Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se