27 C
Zvornik
18. јун 2024.

Bogoljub Karić neće u penziju, podnio zahtjev da bude 20 godina mlađi

Političar i biznismen Bogoljub Karić na svoj 65. rođendan podnio je gradskoj upravi Kragujevca zahtjev da mu se promjeni godina rođenja, tako da u dokumentima piše da je 20 godina mlađi, jer, kako kaže, ne želi da se penzioniše i ne želi da bude ne teretu države.

Karić je podnio zahtev da se utvrdi da je rođen 17. januara 1974. godine u Peći, a ne 17. januara 1954 godine, kako je upisano u matičnoj knjizi.

Kako je navedeno u saopštenju Bogoljuba Karića, zahtjev je zasnovan na važećim zakonima i nespornim činjenicama.

Ističe da je taj zahtjev podnio jer se još uvijek osjeća sposobnim da radi, da donosi dobrobiti porodici i cijlom društvu, jer ne želi da se penzioniše i da bude na teretu budžetu Srbije, Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Karić navodi da je taj zahtjev podnio ne samo zbog sebe, već i zbog svih onih koji se isto tako osjećaju i koji misle da čovek nikada nije star.

Poručuje i da zakoni koji čoveka samo zbog datuma rođenja proglašavaju starim i nepodobnim za rad moraju da se mijenjaju.

U saopštenju i zahtjevu Karića navodi da prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji starošću se smatra vrijeme između 75. i 90. godine, dok u Srbiji te vremenske odrednice nema, nego se starima smatraju svi stariji od 65 godina.

Ta granica starosti od 65 godina, što je i vrijeme za starosnu penziju, je, navodi Karić, u suprotnosti i sa Zakonom o radu i sa drugim zakonima, koji omogućavaju rad bez ograničenja godina života, odnosno do kraja života.

Karić želi da radi još najmanje 20 godina punom snagom i da puni budžet Republike Srbije, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, Fond zdravstvenog osiguranja i sve druge državne fondove, kao što je i do sada radio, prenosi Tanjug.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se