Naslovna Izbor urednika Zašto je Norveška najpoželjnija zemlja za život

Zašto je Norveška najpoželjnija zemlja za život

Kraljevina Norveška prostire se na oko 385 hiljada kilometara na sjeveru Europe. Graniči sa  Švedskom, Finskom i Rusijom na istoku, dok je od Danske dijeli morska granica.

Njena teritorija obuhvata dio Skandinavskog poluostrva i pripadajuće mu fjordove uz Atlantik i Barentsovo more, ostrvo Jan Mayen te arktički arhipelag Svalbard. Riječ je o ekonomsko izuzetno razvijenoj zemlji bogatoj naftom, prirodnim plinom, šumama i mineralima.

U zemlji živi nešto manje od 5 miliona stanovnika, što je čini i jednom od najslabije naseljenih država Starog kontinenta.

Norveška je i zemlja visokog standarda, redovnih i iznadprosječnih primanja te takozvanog skandinavskog socijalnog modela koji uključuje besplatno zdravstveno osiguranje i visoko obrazovanje.

Treba spomenuti i da nije članica Europske Unije, o čemu je odlučivalo stanovništvo na referendumu, iako blisko sarađuje s najvažnijim tijelima ovog udruženja. 

Zanimljivosti:
Norveška je zemlja s visokim cijenama, ali i izuzetno dobrim životnim standardom i relativno vrlo malim socijalnim razlikama.
Zemlja s najmanjim brojem pušača u Europi.
Norveška ima i najsrećnije stanovništvo među nordijskim zemljama.
Norveška je zemlja s najvećom gustoćom električnih automobila na svijetu.

Glavni i najveći grad – Oslo – smjestio se na ivici istoimenog fjorda, a predstavlja političko i ekonomsko središte zemlje. Prošle godine dobio je titulu i najskupljeg svjetskog grada za življenje.

Norveška kuhinja temelji se na svježoj, soljenoj ili sušenoj ribi i mliječnim proizvodima.

Meso nije često na norveškim jelovnicima, ali je prisutno. Na primjer, za praznike se jedu jela od ovčetine, a poznate su i delikatese od somovine, sjevernoameričkog losa i jarebica.

Stanovništvo obožava ritual jutarnjeg ispijanja kafe, a veliki su ljubitelji alkohola – naročito akevitta – alkoholno piće napravljeno destilacijom krompira te s dodatkom kima, anisa i korijandera.

Fjordovi

Glavna turistička atrakcija Norveške njeni su fjordovi, a najposjećeniji je Sognefjorden u pokrajini Sogn og Fjordane na zapadu zemlje.
Dug je205 kilometara, te se smatra i drugim najvećim fjordom na svijetu. U njegovom sastavu nalazi se i Nærøyfjord, okružen prekrasnom florom i faunom, koja se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

Za boravak u Norveškoj preporučuje se šetnja uz kraljevsku palatu Haralda V, posjeta parku skulptura Vigeland, tvrđavi Akershus i muzeju Kon-Tiki – posvećenom uzbudljivim ekspedicijama Thora Heyerdala.

Otkrićete i sjevernjačku floru i faunu nacionalnog parka Jostedalsbreen koji se proteže na 487 kilometra na zapadu zemlje. Park je smješten oko istoimenog ledenjaka, koji se smatra najvećim na evropskom kontinentalnom dijelu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Five hidden gems in Bergen that you need to have on your radar.) <a href="https://t.co/fkfdFkULW7">https://t.co/fkfdFkULW7</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/norway?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#norway</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/visitnorway?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#visitnorway</a> <a href="https://twitter.com/visitBergen?ref_src=twsrc%5Etfw">@visitBergen</a> <a href="https://t.co/CL0Ur30l8R">pic.twitter.com/CL0Ur30l8R</a></p>&mdash; Visit Norway (@visitnorway) <a href="https://twitter.com/visitnorway/status/1483495670703173632?ref_src=twsrc%5Etfw">January 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Exit mobile version