18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zašto je Norveška najpoželjnija zemlja za život

Kraljevina Norveška prostire se na oko 385 hiljada kilometara na sjeveru Europe. Graniči sa  Švedskom, Finskom i Rusijom na istoku, dok je od Danske dijeli morska granica.

Njena teritorija obuhvata dio Skandinavskog poluostrva i pripadajuće mu fjordove uz Atlantik i Barentsovo more, ostrvo Jan Mayen te arktički arhipelag Svalbard. Riječ je o ekonomsko izuzetno razvijenoj zemlji bogatoj naftom, prirodnim plinom, šumama i mineralima.

U zemlji živi nešto manje od 5 miliona stanovnika, što je čini i jednom od najslabije naseljenih država Starog kontinenta.

Norveška je i zemlja visokog standarda, redovnih i iznadprosječnih primanja te takozvanog skandinavskog socijalnog modela koji uključuje besplatno zdravstveno osiguranje i visoko obrazovanje.

Treba spomenuti i da nije članica Europske Unije, o čemu je odlučivalo stanovništvo na referendumu, iako blisko sarađuje s najvažnijim tijelima ovog udruženja. 

Zanimljivosti:
Norveška je zemlja s visokim cijenama, ali i izuzetno dobrim životnim standardom i relativno vrlo malim socijalnim razlikama.
Zemlja s najmanjim brojem pušača u Europi.
Norveška ima i najsrećnije stanovništvo među nordijskim zemljama.
Norveška je zemlja s najvećom gustoćom električnih automobila na svijetu.

oslo kraljevska palača

Glavni i najveći grad – Oslo – smjestio se na ivici istoimenog fjorda, a predstavlja političko i ekonomsko središte zemlje. Prošle godine dobio je titulu i najskupljeg svjetskog grada za življenje.

Norveška kuhinja temelji se na svježoj, soljenoj ili sušenoj ribi i mliječnim proizvodima.

Meso nije često na norveškim jelovnicima, ali je prisutno. Na primjer, za praznike se jedu jela od ovčetine, a poznate su i delikatese od somovine, sjevernoameričkog losa i jarebica.

Stanovništvo obožava ritual jutarnjeg ispijanja kafe, a veliki su ljubitelji alkohola – naročito akevitta – alkoholno piće napravljeno destilacijom krompira te s dodatkom kima, anisa i korijandera.

norway fjordovi

Fjordovi

Glavna turistička atrakcija Norveške njeni su fjordovi, a najposjećeniji je Sognefjorden u pokrajini Sogn og Fjordane na zapadu zemlje.
Dug je205 kilometara, te se smatra i drugim najvećim fjordom na svijetu. U njegovom sastavu nalazi se i Nærøyfjord, okružen prekrasnom florom i faunom, koja se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

Za boravak u Norveškoj preporučuje se šetnja uz kraljevsku palatu Haralda V, posjeta parku skulptura Vigeland, tvrđavi Akershus i muzeju Kon-Tiki – posvećenom uzbudljivim ekspedicijama Thora Heyerdala.

dalsbygda norveška saonice

Otkrićete i sjevernjačku floru i faunu nacionalnog parka Jostedalsbreen koji se proteže na 487 kilometra na zapadu zemlje. Park je smješten oko istoimenog ledenjaka, koji se smatra najvećim na evropskom kontinentalnom dijelu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Five hidden gems in Bergen that you need to have on your radar.) <a href="https://t.co/fkfdFkULW7">https://t.co/fkfdFkULW7</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/norway?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#norway</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/visitnorway?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#visitnorway</a> <a href="https://twitter.com/visitBergen?ref_src=twsrc%5Etfw">@visitBergen</a> <a href="https://t.co/CL0Ur30l8R">pic.twitter.com/CL0Ur30l8R</a></p>&mdash; Visit Norway (@visitnorway) <a href="https://twitter.com/visitnorway/status/1483495670703173632?ref_src=twsrc%5Etfw">January 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se