0.4 C
Zvornik
28. јануара 2023.

Vučić zamolio Dodika da se Srbi vrate u institucije BiH i tu brane svoje pravo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su u današnjem razgovoru da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region, a Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

U saopštenju pres službe predsjednika Srbije navodi se da je Dodik istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moci.

Kao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok „stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli“.

Dodik je naglasio da je „srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD“.

Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

-Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje – dodao je Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku.

-Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda – naglasio je Vučić.

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome njihovi i timovi dvije vlade ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
981PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se