18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vodič za obaveznu zimsku opremu za vaš auto

Zakon kaže da je posjedovanje obavezne zimske opreme za automobile u Republici Srpskoj obavezno od 1. novembra tekuće sve do 1. aprila naredne kalendarske godine. U ovom vodiču objasnićemo vam koja je to obavezna zimska oprema koju morate imati kako ne bi kršili zakon i predložiti vam korisnu ali ne i obaveznu dodatnu opremu koja će vožnju u zimskim uslovima učiniti bezbednijom i udobnijom.

Prije nego što pređemo na zimsku opremu, važno je napomenuti da je za vožnju u zimskim uslovima potrebno imati i pouzdan akumulator koji će omogućiti da vaš automobil upalite i pri niskim temperaturama. Ovaj deo vašeg automobila je izuzetno važan za njegovo funkcionisanje, ne menja se često, a na tržištu se mogu pronaći kvalitetni, novi akumulatori po povoljnim cenama.

#1 Zimske gume za auto – bezbednost na prvom mjestu

Najbitnija stavka obavezne zimske opreme su zimske gume za vaš automobil na svim točkovima, a u koje spadaju sve gume koje imaju znak pahuljice koji se nalazi utisnut na gumi ali i pneumatici koji imaju oznaku MS, M+S ili M&S. Preporuka je da koristite prave zimske gume, a ne gume za cijelu sezonu iako ova opcija može zvučati jeftinije. Upravo pahulja koja se nalazi na gumi govori da je guma prošla testiranje u zimskim uslovima, odnosno da je napravljena za vožnju po snijegu i ledu. Minimalna dubina šare mora biti 4mm.

zimske gume automobil

Ukoliko ne posjedujete zimske pneumatike, zakon kaže da možete koristiti i letnje gume koje moraju imati minimalnu šaru (dubinu gazećeg sloja) 4mm ali u opremi obavezno morate imati i lance za pogonske točkove u slučaju vožnje po snijegu i ledu. Još jedna od opcija je korišćenje zimskih pneumatika na pogonskim točkovima, takođe uz upotrebu lanaca. Ukoliko ne morate, ovu opciju vam nikako ne preporučujemo iz razloga što letnje gume pri niskim temperaturama (ispod 7 stepeni) počinju da gube svoja svojstva i značajno im opadaju performanse pa je za bezbjednost vas i vaših putnika uvijek bolja opcija korišćenje pravih zimskih pneumatika (baš onih sa znakom pahuljice).

Obavezno je na istim osovinama imati identične gume odnosno moraju biti isti model, performanse, proizvođač i veličina. Na putevima nije dozvoljeno korišćenje guma sa ekserima ili šiljcima.

#2 Lanci za sneg – kada su obavezni, a kada ne

Kao što smo napomenuli ukoliko ne posjedujete zimske pneumatike na sva četiri točka, u obaveznu zimsku opremu morate dodati i lance ili slične proizvode odnosno opremu za povećanje prijanjanja. Umesto lanaca možete koristiti čarape za gume ili trake, odnosno vezice za sneg. Lanci za sneg su obavezni ukoliko se nalazite na dijelu puta koji je označen znakom “lanci za sneg”.

Ukoliko putujete na planinu ili u predele sa dosta snijega i leda, svakako je najbolje i pored sve četiri zimske gume imati lance i dodatnu opremu koja vam može pomoći u vožnji u lošijim uslovima.

#3 Dodatna oprema – nije obavezno ali pročitajte zašto je morate imati

Osim obavezne zimske opreme uvijek je dobro i imati nekoliko sitnica koje će vam putovanje tokom zimskih uslova učiniti lakšim i što je najbitnije, bezbednijim. Za malu svotu novca bićete mirni više godina, a možete je prenositi i iz automobila u automobil. Sortirali smo je po našim prioritetima, a možete izabrati samo ono što je vama najpotrebnije.

Četka za snijeg, strugači za stakla i sredstvo za odleđivanje

Četka za snijeg i strugači za stakla za skidanje snijega i leda sa automobila su rekviziti koje preporučujemo da obavezno imate u svom automobilu tokom zimskih vremenskih uslova. Na jednostavan i brz način iskoristite četku za snijeg i uklonite isti sa vašeg automobila, a zatim pažljivo skinite ostatke snega i leda strugačem za stakla.

Ova procedura se preporučuje uvijek pre startovanja automobila odnosno brisača kako bi neometano i bezbedno po sebe i druge mogli da učestvujete u saobraćaju i to bez bojazni da će se veća količina snijega u toku vožnje naći na vašoj šoferšajbni.

automobil ciscenje snega

Ukoliko se veliki sloj leda uhvatio za vaše vetrobransko staklo, jedna od boljih opcija je i prskanje posebnog sredstva za odleđivanje vetrobranskog stakla. Ovu tečnost možete kupiti na skoro svakoj pumpi, a na internetu možete pronaći i uputstvo kako da je jednostavno sami napravite.

Lopata za sneg, lampa i ćebe

Lopata za snijeg iako nije obavezna (za putnička vozila) može biti izuzetno korisna ukoliko se zaglavite u snijegu, ledu ili blatu. Mali ašov na rasklapanje može se pronaći po niskoj cijeni i ne zauzima mnogo mjesta u vašem gepeku. Sa njim možete ukloniti snijeg i led oko točkova vašeg automobila, a zatim postaviti lance i izaći ili direktno pročistiti put do izlaska na kvalitetniji.

Ukoliko je smanjena vidljivost ili se nalazite u potpunom mraku, uvijek je dobra praksa u gepeku automobila imati vodootpornu baterijsku lampu i ćebe koje vas može ugrejati.

Gumene patosnice za automobil

Gumene patosnice su korisne u zimskim uslovima jer spriječavaju sneg, led i blato da prodru i nakvase “tepih” automobila. Samim tim čišćenje automobila zimi biće mnogo jednostavnije. Gumene patosnice mogu biti univerzalne i tipske za konkretan model automobila.

Punjač za automobil

Izuzetno koristan gedžet za mobilni telefon koji vam čak može i spasiti život ukoliko ostanete zavejani na putu, bez baterije u vašem telefonu ili računaru. Veliki broj novijih automobila u svojoj naprednijoj opremi već sadrže bežične punjače ili ulaze za punjenje, a ukoliko se u vašem automobilu ne nalazi takav, kupovinom punjača za automobil rešavate problem.

auto punjac telefon

Punjač se ubacuje u popularno mesto odnosno adapter za “upaljač” i obezbjeđuje vam punjenje vaših uređaja u toku vožnje automobila. Postoje različiti modeli ovih punjača, a određeni mogu puniti čak i vaš laptop.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se