4.3 C
Zvornik
30. марта 2023.

Vlada Crne Gore podnijela zahtjev za skraćenje mandata Skupštine

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore.

– Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrejšenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi – poručili su iz Vlade

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FprofKrivokapic%2Fposts%2F383105053618705&show_text=true&width=500" width="500" height="693" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

U članu 84. Ustava piše da mandat Skupštine traje četiri godine. Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata Skupštine.

Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Međutim, u članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se Skupština ne može raspustiti.

– Skupština se ne može raspustiti za vreme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandat – stoji u Ustavu.

Iz Vlade su za Portal RTCG rekli da ova ustavna odredba ne može da se dovede u vezu sa aktuelnom situacijom, imajući u vidu da se ne radi o raspuštanju Skupštine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se