6.4 C
Zvornik
04. фебруара 2023.

Vidovićeva saslušana u Tužilaštvu: „Obustaviti istragu“

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da istragu o navodnom rušenju ustavnog poretka treba obustaviti jer Republika Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH.

Vidovićeva je rekla da je danas u Tužilaštvu BiH saslušana u svojstvu svjedoka, te da predmet otvoren bez ikakvog osnova.

„Republika Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH i ono što je doneseno na sjednici Narodne skupštine u skladu je sa Ustavom, jer Republika Srpska samo želi da vrati nadležnosti koje su joj oduzete“, rekla je Vidovićeva novinarima.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. decembra na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

U Tužilaštvu BiH su do sada saslušani pojedini zvaničnici i predsjednici političkih partija iz Republike Srpske.

„Na poskupljenje ćemo reagovati plata i penzija“

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Vlada Republike Srpske reagovati na poskupljenja povećanjem plata i penzija, ali i kupovinom osnovnih životnih namirnica za ugrožene.

Vidovićeva je rekla da u cijelom svijetu rastu cijene, naročito energenata, ali i osnovnih životnih namirnica, te da se to dešava i u Republici Srpskoj.

„Nažalost, nemamo u rukama fiskalnu politiku, nemamo ni Centralnu banku da možemo da reagujemo putem nje, ali reagovaćemo povećanjem plata i penzija i reagovaćemo nabavkom određenih životnih namirnica za koje smo rezervisali sredstva u budžetu“, izjavila je Vidovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je napomenula da još nema najava da će biti održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH.

„Obično najave stižu iz Savjeta ministara, ali za sada nemamo najava za sastanak“, navela je Vidovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se