22 C
Zvornik
20. мај 2024.

Uz ovih 5 koraka lakše prestanite pušiti i sačuvajte zdravlje

Početak godine je idealno vrijeme za oslobađanje od svih negativnih navika kojih ste se odavno htjeli riješiti, ali niste bili sigurni kada i kako.

Na samom vrhu liste novogodišnjih odluka nalazi se i ona o prestanku pušenja cigareta.

Svakim udisajem dima unosite preko 4000 različitih hemijskih spojeva koji nastaju izgaranjem, uništavajući time stanice svojeg organizma.

Iako su negativni uticaji pušenja na zdravlje i život čovjeka odavno poznati, odluku o prestanku nije lako donijeti. U nastavku vam donosimo pet koraka koji vam mogu pomoći da lakše prestanete pušiti i tako sačuvate svoj život i zdravlje.

1. Donesite odluku

Jedna od najtežih odluka pušačima je baciti cigaretu. U današnje vrijeme ljudi se čak više zbog financijske situacije umjesto zdravstvene odlučuju na prestanak pušenja.

Ono što vam na tom putu može pomoći je stjecanje niza novih navika koje ćete upražnjavati tokom dana koje će vam zamijeniti cigaretu. Uvedite rutinu trčanja naveče ili ujutro, prije odlaska na posao – dok vaši kolege gube dio radnog vremena na cigarete vi isto provedite istežući se. Važno je samo odlučno krenuti.

2. Cilj

Postavite kratkoročne ciljeve. Pokušajte s prestankom na mjesec dana. Nemojte razmišljati kako više nikad nećete pušiti, ako ste strastveni pušač i jako volite cigaretu. Kratkoročni ciljevi pomažu da ostanete fokusirani na ono što pokušavate postići, a kad jednom dosegnete taj cilj, zadajte novi.

3. Riješite se „ritualnih cigareta“

Cigarete za vrijeme vožnje ili dok stojite u gužvi, neke su od najtežih za izbjegavanje. Nabavite si orašaste plodove koje ćete uvijek imati uz sebe za kritične situacije. Ritualne cigarete najčešće su razlog zbog kojih pušači puše i njih se naročito teško riješiti. Umjesto rituala pušenja, nađite novi. Nakon ručka prošetajte, ujutro nakon doručka spremite stan ili čitajte, nađite neku novu naviku kako ne bi mislili na cigarete.

4. Organizacija

Ako pušite kutiju cigareta dnevno, a cigareta gori prosječno sedam minuta, imate viška 2 sata i 20 minuta. Organizirajte si dnevni raspored tako da izgubite taj višak vremena. Upišite neki novi hobi, novu fizičku aktivnost.

5. Psihički efekt

Nije lako riješiti se jedne od najvećih i najdostupnijih ovisnosti i ne treba očekivati kako ćete se super osjećati, bar ne u prvo vrijeme. Ako ne povećate fizičke aktivnosti, nećete imati gdje izbaciti iz sebe negativne emocije, zato je tjelovježba odlična.

Dozvolite sebi sve osjećaje koje imate, shvatite da radite na bitnoj stvari za svoju budućnost. Nervozu ublažite čajevima za smirenje, nikotinskim flasterima, tjelovježbom, šalicom toplog mlijeka ili čašom crnog vina prije spavanja. Važno je i da se nagradite.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se