23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Udarni talas erupcije na Tongi prešao 17.000 kilometara i stigao do Hrvatske

Meteorološke stanice u Istri juče su zabilježile udarni talas vulkanske erupcije na Tongi, javlja Istramet.

Udarni talas prešao je 17.000 kilometara, a putovao je 15 sati. Do Hrvatske je stigao nakon erupcije vulkana kod ostrva Tonga, a zabilježile su ga mjerne lokacije na području Istre.

Između 20:50 sati i 21:00 sati mjerne lokacije zabilježile su oscilacije pritiska vazduha u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja.

Na fotografijama možete pogledati kako je dolazak težinskog vala izgledao na stanicama u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina u Hrvatskoj uz priloženu arhivu meteoroloških podataka. Slične vrijednosti izmjerile su i ostale stanice.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 05:10 sati po našem vremenu, dakle udarni val putovao je do obale Hrvatske 15-ak sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 kilometara.

Strahovit cunami, izazvan erupcijom vulkana kod ostrvske države Tonga, ostavio je ovu zemlju od stotinjak hiljada stanovnika u potpunosti odsječenu od ostatka svijeta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunamijske valove od 1,2 metra. Izdate su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i nekoliko južnopacifičkih otoka, gdje se na snimkama na društvenim mrežama vide talasi koji se obrušavaju u obalne kuće. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se