23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sveti Sava je pastir rodu srpskom, duhovni vođa i srpski Mojsije

Sveti Sava je bio monah i pastir rodu srpskom, njegov duhovni vođa – srpski Mojsije, izjavio je arhimandrit Dositej Hilandarac, igumani manastira Ćelije kod Lajkovca, otvarajući u Zvorniku duhovnu i kulturnu manifestaciju „Svetosavska nedjelja 2022“.

Dositej Hilandarac je govorio o Svetom Savi iz jednog drugog ugla iz kojeg ima dodirnih tačaka, odnosno iz monaškog dijela i sveštenog života na Svetoj Gori i njegovog stasavanja za misiju koja mu je bila predodređena.

Srn2022 1 24 2142431 0

„U jednom predavanju teško je sve reći po čemu je značajan Sveti Sava koji je iz plemenitog roda, skupivši snage odbacio zemaljsko radi Nebeskog carstva, što je neki drugačiji pogled na svet“, rekao je Dositej Hilandarac.

On je dodao da je Sveti Sava svojim umnim potezima čvršće vezao svog oca i svoju braću za istočnu crkvu, Vizantiju i pravoslavlje, čime je snažno uticao na razvoj srpske kulture i istorije.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Zvornika Rade Perić rekao je da se tradicionalna 25. po redu manifestacija „Svetosavska nedjelja“ ove godine održava i povodom 30. rođendana Republike Srpske.

Srn2022 1 24 2142431 3

„Ponosni smo što obilježavamo i proslavljamo ime Svetog Save, našeg svetitelja i prosvetitelja, državnika. On nam daje snagu, hrabrost i ljubav da istrajemo na putu Svetosavlja“, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, srpski narod mora da zna i da bude svjestan da je loza Nemanjića najznačajnija u postojanju srpske istorije, jer je srpska država, koja je stvorena pod rukovodstvom Stefana Nemanje i njegovog sina Save, postala svjetionik, zaštitnik i spas srpskom rodu i narodu.

Perić je dodao da je otac Svetog Save koji se zamonašio pod imenom Sveti Simeon Mirotočivi prvi srpski svetac u uslovima kada je srpski narod imao svoju državu.

U muzičkom dijelu ove manifestacije nastupili su učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ iz Zvornika.

Srn2022 1 24 2142431 1

Prema programu ove višednevne manifestacije, sutra će Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava“ održaće koncert, a narednog dana predviđena je Svetosavska akademija na kojoj će nastupiti glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić, Prvo pjevačko društvo „Izvornik“, te učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.

Na Savindan u četvrtak, 27. januara, u školama će biti proslavljena školska slava, dok će u Domu omladine biti prikazan film „Božji čovek“.

Tradicionalna manifestacija – Izbor sportiste godine, koja se održava u okviru „Svetosavske nedjelje“, biće održana u petak, 28. januara.

„Svetosavska nedjelja“ biće završena u subotu, 29. januara, predstavom za djecu „Cile, razmaženo pile“, u izvođenju bijeljinskog pozorišta „Maslačak“.

Organizator „Svetosavske nedjelje“ je grad Zvornik u saradnji sa SPKD „Prosvjeta

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se