20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Stevanović: Svetosavlje da bude prisutno cijele godine

Svetosavskom akademijom sinoć je u Zvorniku nastavljena duhovna i kulturna manifestacije „Svetosavska nedjelja 2022“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Srn2022 1 26 2148769 5

U muzičkom dijelu Svetosavske akademije nastupilo je Prvo pjevačko društvo „Izvornik“ i učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, dok su učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra govorili stihove o Svetom Savi.

Srn2022 1 26 2148769 6

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da bi u nedjelji posvećenoj Svetom Savi svi trebalo da nastoje da se u svakodnevnici odslikava Svetosavlje, da bude prisutno u ljudima tokom cijele godine.

Ističući da je Sveti Sava, između ostalog, bio i prosvjetitelj srpskog roda, Stevanović je naglasio da je neophodno u tom pravcu ulagati u škole i obrazovanje i time stvarati što bolje uslove za sve uzraste, počev od porodilišta do Tehnološkog fakulteta.

Srn2022 1 26 2148769 2

„Grad Zvornik je sve ove prethodne, kao i godine koje dolaze, ulagao i ulaže u razvoj školske mreže, što je osnovna preokupacija za uspješniji razvoj našeg društva“, rekao je Stevanović, koji je istakao da je program „Svetosavske nedjelje“ duhovno obogaćen za svakog posjetioca.

Sveštenik protojerej stavrofor Vidoje Lukić rekao je u besjedi da je Sveti Sava kolosalna ličnost jer mu je pored svih epiteta i vrlina koje su ga krasile u životu, glavna bila da je sveti čovjek.

„Po tome se Sveti Sava razlikovao od drugih i zato se toliko dugo slavi, bez obzira na sve iskušenja i nedaće, razne pritiske i zabrane kroz koje je srpski narod prolazio u burnoj istoriji“, rekao je sveštenik Lukić.

Srn2022 1 26 2148769 3

Ističući da je Sveti Sava uvijek izlazio kao pobjednik i svojim pobjedama rasplamsavao plamen u srcu i duši, sveštenik Lukić je rekao da Svetog Savu slavimo i proslavljamo jer nas nadahnjuje za nova pregnuća i uspjehe, prvenstveno na duhovnom i svakom drugom planu da bi bili i ostali na svome i poštovali svoje.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić je istakao da je izuzetno značajno da se obilježava Dan Svetog Save dok se u Zvorniku obilježava „Svetosavska nedjelja“.

Govoreći prigodne tekstove o utemeljivaču srpske crkve i države, on je rekao da se u jednom tekstu kaže da je, nakon Hrista, Sveti Sava za Srbe najvažnija ličnost.

„Zaista da nije bilo Rastka Nemanjića ne bi ni nas bilo. Zato moramo čuvati uspomenu na Svetog Savu, učiti o njemu, jer još malo znamo kolika je veličina djela Svetog Save“, rekao je Jokić.

Prema programu ove manifestacije, danas će, na dan Svetog Save, u školama biti proslavljena školska slava, dok će u Domu omladine biti prikazan film „Božji čovek“.

Tradicionalna manifestacija – Izbor sportiste godine, koja se održava u okviru „Svetosavske nedjelje“, biće održana u petak, 28. januara.

„Svetosavska nedjelja“, koja je počela 24. januara, biće završena u subotu, 29. januara predstavom za djecu „Cile, razmaženo pile“, u izvođenju bijeljinskog pozorišta „Maslačak“.

Organizator „Svetosavske nedelje“ je grad Zvornik u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom „Prosvjeta“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se