9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Šmit pokušava da izvrgne ruglu izborni proces i birače u Srpskoj

Izjavom „raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez Milorada Dodika“, Kristijan Šmit, koji u Savjetu bezbjednosti UN-a nije imenovan na funkciju visokog predstavnika u BiH, potpuno je zanemario da građani slobodno na izborima biraju svoje političke predstavnike.

Takođe, „zaboravio“ je i da je Milorad Dodik na izborima dobio više od 300.000 glasova, što mu daje puni legitimitet i legalitet da zastupa srpske interese u zajedničkim organima BiH.

Prizivanjem Dodikovog nestanka sa političke scene u BiH, Šmit pokušava da izvrgne ruglu i izborni proces i narod u Republici Srpskoj, te da u buduće budu birani samo oni koje Šmit želi da vidi na izabranim funkcijama, odnosno njemu i dijelu međunarodne zajednice podobne srpske predstavnike koji će biti spremni na sve za malo vlasti.

Izuzimajući Šmita, koji je samo njemački građanin, svi dosadašnji visoki predstavnici su na djelu dokazali da sa njima BiH nije ni imala, a ni dobila nikakvu budućnost.

Kome obećava Šmit budućnost BiH bez Dodika, nije objasnio. Nije objasnio ni izjavu u kojoj tvrdi da je „dužan mladim ljudima, naročito njima, koji velikim dijelom ne žele da imaju tako nešto…“, misleći da je „tako nešto“ Dodik.

Kojim mladim ljudima je Šmit dužan!? Šmit vrlo dobro zna da je za Dodika glasao veliki broj mladih među onih više od 300.000 birača koji su svoj glas dali upravo Miloradu Dodiku.

Tim mladim ljudima Šmit nije ništa dužan, osim ono što oni žele – da se vrati tamo odakle je došao jer je on visoki prdstavnik u pokušaju, odnosno potpuno nelegitiman.

Dakle, Šmit želi da ukloni Dodika kao legalnog i legitimnog srpskog predstavnika, a sebe bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti nameće kao da je legalno izabran.

Šmitova tvrdnja da Dodik trenutno blokira institucije, vjerovatno misleći na zajedničke organe BiH, nema utemeljenje. Ovo je dokaz da Šmit, kao njemački građanin u BiH, želi samo da nastavi političku destabilizaciju u ovoj zemlji, kako bi se nekim slučajem domogao neograničene vlasti koje su imali prethodni diktatori, „gazeći“ ovu zemlju svaki na svoj način.

NJemačkom građaninu Šmitu ne priliči da manipuliše činjenicama iako zna da je poslednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kukavički nametnuo izmjene krivičnog zakona i dobio epitet „pobjegulje“ iz zemlje kojoj je nanio maksimalno poniženje, ostavivši je u političkom ropcu u kojem se sve više guši. Šmit vrlo dobro zna da je Incko blokirao institucije i pobjegao.

Osjeća li Šmit da je svaki potez visokih prestavnika dovodio BiH u politički nokdaun, jer su je udarali niskim udarcima da bude beživotnija, osiguravajući tako sebi prostor za djelovanje misleći da su faraoni nad robovima.

Šmitova prijetnja da će on donijeti odluke, a mi, građani Republike Srpske i BiH vidjećemo kakve će biti, ako se ne povuku odluke Narodne skupštine Republike Srpske, vjerovatno misleći na vraćanje oduzetih nadležnosti, više je igra riječi nego izraz moći. Kako Šmit misli da „donese odluke“ ako se ne povuku odluke… Kako on, koji misli za sebe da je ono što nije, može donositi odkuke i protiv koga?

Zašto Šmit, ako već misli da može da „donese odluke“, ne povuče sramnu Inckovu odluku, ili štetne odluke svih visokih predstavnika i vrati se poštovanju Dejtonskog sporazuma? Ne može, jer nije legalno imenovani visoki predstavnik!

Da ugled Šmita sve više opada, potvrđuje i njegova konstatacija da mu je „brat komandant EUFOR-a i da zajedno sa njim analizira trenutnu situaciju“, tvrdeći da stvari nisu dobre i da ne može dopustiti da se takve dešavaju.

Da li je Šmit uopšte svjestan svojih izjava koje su prenijeli mediji iz Sarajeva? Izgleda da nije. Šta znači to što se javno hvali da mu je „brat komandant EUFOR-a“? Je li to prijetnja Srbima vojnom komponentom kojom komanduje njegov brat da ne smiju imati svoja politička i Ustavom zagarantovana prava, nego samo ono što im poželi Šmit kao osoba koja trenutno nema nikakva ovlaštenja od Savjet bezbjednosti?

Treba li Šmita podsjećati šta su njegovi sunarodnici radili u ratnim godinama Prvog i Drugog svjetskog rata na Kozari, Podrinju, Sutjesci i drugim srpskim mjestima? Treba li ga podsjetiti da su njemački vojnici ubijali stotine srpskih civila za jednog poginulog Nijemca? Najbolje bi bilo da Šmit ode malo do Šumarica kod Kragujevca gdje su njegovi sunarodnici strijeljali nedužne đake i nastavnike, izvodeći ih direktno sa nastave na gubilište. Neka se uvjeri da u Šumaricama vlada nijema tišina pomiješana sa muzičkim jecajima koji neprekidno oplakuju srpsku mladost odnesenu njemačkim osvajačkim željama.

Da li to Šmit želi, zloupotrebljavajući „brata“ i EUFOR da drži srski narod u strahu? Neće moći, gospodine Šmit, dostojanstveni i ponosni srski narod nema straha, posebno ne od osoba koje se lažno predstavljaju i koje hoće za sve u BiH, nemilosrno rušeći Dejtonski sporazum, da optuže srpski narod.

Šmitu smeta Dodik i njegovi pozivi na dijalog, ali mu ne smeta što se ponovo čuju ratni pokliči i vijore ratne zastave iz Sarajeva, Bužima… Ne smetaju mu uvrede upućene iz političkog Sarajeva da su Srbi genocidaši, a Hrvati uzupovci, ne smeta mu da se mladići koji slave Dan Republike porede sa nacističkim falangama, ne smeta mu da se predstanici Srba porede sa Hitlerom. Ništa što dolazi iz političkog Sarajeva njemu ne smeta!

Šmit je u intervjuima za sarajevske medije zaboravio da kaže jedinu, ali bitnu istinu – ako je Milorad Dodik kriv za blokadu zajedničkih institucija BiH, kako onda ne funkcionišu federalne institucije na koje Dodik nema nikakvog uticaja, zašto još nije formirana Vlada Federacije BiH prema izborima iz 2018. godine, kako mu ne smeta institucionalno zapuštena FBiH? Samo mu smeta lider Srba iz Republike Srpske Milorad Dodik i institucionalno uređena Republika Srpska. Hiljadu zašto, ali nijednog odgovora!?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se