12 C
Zvornik
29. марта 2023.

Simović: Bošnjačka elita pokazuje da je nespremna za dijalog i kompromis

Profesor fakulteta političkih nauka u Banjaluci Vlade Simović smatra da bošnjačka politička elita, odbacivanjem prijedloga o organizaciji sastanka trilaterale Srbije, Turske i BiH, pokazuje da je nespremna za dijalog i kompromis.

On je ocijenio da bošnjačka elita nije dovoljno zrela i samosvjesna i da ne razumije izazove koje nosi moderni svijet, da „ostaje u destruktivnim politikama koje su prohujale“.

„Savremena politika je izuzetno složena i zahtijeva visok stepen spremnosti na kompromis, do kojeg se može doći samo kroz dijalog. Među bošnjačkim političarima već duže vrijeme ne vidimo spremnost za to“, rekao je Simović za „Politiku“.

Prema njegovoj ocjeni, nespremnost bošnjačkih političara na kompromis vidi se i u odbacivanju inicijative „Otvoreni Balkan“.

On kaže da tu ideju može da iznese Srbija, može da je podrži Turska, a i u Republici Srpskoj se vidi spremnost za njeno sprovođenje.

„Spremnost, nažalost, ne vidimo među bošnjačkom elitom, što zaista zabrinjava. Stoga se usuđujem da kažem da je bošnjačka elita jedna od najvećih faktora destabilizacije cijelog Balkana“, rekao je Simović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se