23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šargarepe nisu uvijek bile narandžaste boje

Iako deluje nezamislivo, narandžasta boja se vezuje za šargarepe svega nekoliko vijekova unazad.

Većina nas misli da su vrste voća i povrća koje danas jedemo oduvijek baš ovakvog izgleda ili boje, a zapravo se grdno varamo. Skoro svaka biljka se više ili manje promijenila vremenom nakon viševjekovnog uzgajanja.

Jedan od takvih primjera su šargarepe, koje su prepoznatljive narandžaste boje svega nekoliko vijekova, piše Curiosity.

Sočne narandžaste šargarepe kakve danas znamo nekad su bile tanke, bijele i korišćene su isključivo u medicinske svrhe. U posljednjim vijekovima prije nove ere, ljudi su počeli da gaje ovu divlju varijantu kao deblje, bijelo povrće, koje je često miješano sa paškanatom.

Kako je uzgajanje šargarepa postalo veoma rasprostranjeno, povrće je mijenjalo boju iz bijele u jarkožutu i tamnu nijansu ljubičaste. Ova boja šargarepe je bila poznata vijekovima. 

Oko XVI veka, Holanđani su razvili narandžastu varijantu žutih šargarepa koju danas poznajemo. Iako je najrasprostranjenija priča da su Holanđani stvorili narandžastu šargarepu u čast njihove kraljevske porodice, dinastije Orange-Nassau, malo je istorijskih dokaza koje podupiru ovu tezu. 

Ono što je vjerovatnije jeste da je ova nova varijanta narandžaste šargarepe bila ukusnija od žute ili ljubičaste vrste, pa je postala popularnija i na kraju potpuno zavladala svijetom. 


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se