8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Povećan broj zaraženih sa blažom kliničkom slikom

Epidemiološka situacija na području Zvornika je nepovoljna, povećan je broj zaraženih virusom korona, ali je klinička slika pacijenata blaža i nema mnogo hospitalizovanih, izjavila je danas načelnik Higijensko-epidemiološka službe Doma zdravlja Cvijeta Ostojić Vasić.

Ona je rekla novinarima da se od početka januara svakodnevno povećava broj pacijenata koji se javljaju u respiratornu ambulantu, kao i broj testiranih.

„Građani, ipak, moraju da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer svaki zaraženi pacijent i sa blažom kliničkom slikom prenosi virus“, upozorila je Vasićeva i dodala da se pokazalo da se omikron soj daleko brže prenosi i širi od prethodnih sojeva.

Ona je navela da je tokom prvih 16 dana januara pregledano 1.080 pacijenata, odnosno između 65 i 70 pacijenata dnevno, dok je u decembru prošle godine kroz respiratornu ambulantu prošlo ukupno 1.200 pacijenata, što je prosječno 30 pacijenata dnevno.

„U ovom epidemiološkom talasu, najveći pritisak je na respiratornu ambulantu. Ukoliko se nastavi nepovoljna epidemiološka situacija, ambulanta neće moći da primi sve pacijente, dok sa druge strane Dom zdravlja ima problem što su pojedini zdrastveni radnici zaraženi virusom korona ili su u izolaciji, što otežava rad“, rekla je načelnik Higijensko-epidemiološka službe Doma zdravlja.

Ona je preporučila građanima koji sumnjaju da su zaraženi, a nemaju izražene simptome, da se izoluju, ali ako imaju težu kliničku sliku da se odmah jave na pregled.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se